Съветът за електронни медии може и да се оплаква, че няма средства и техника, за да изпълнява служебните си задължения, но за сметка на това заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев компенсира дейността му по медийния мониторинг. Преди месец Георгиев свика специален брифинг, за да коментира новина от БНТ, която се оказа журналистически гаф, върху който обаче вторият човек след Екатерина Захариева в МВнР подреди цяла теза срещу антиправителствените протести - говорейки, че тези, които искат оставката на кабинета, искат да колят, бесят и убиват в един нов Народен съд (съответните корпулентни медии през това време обаче си го бяха завъртели и си свършиха планираната работа, б.р.).

Днес Геориев пак свика брифинг - този път по телевизионното участие на депутата от БСП и университетски преподавател Иво Христов в ефира на бТВ тази сутрин. Мястото не бе дворът на Външно както предния път, а в централата на ГЕРБ - вероятно за да може на екран да се излъчат думите на Христов. С това - със запис от предаването - започна и новото изложение на зам.-министъра. За да завърши с искането за оставката на Христов като депутат, с призив към лидера на БСП, към младежката организация на БСП, към всички парламентарни и извънпарламентарни групи - да осъдят казаното от професора.

А то е следното: Въпрос на водещия:

"Кое може да е лицето на тези авторитарни нагласи, които могат да пресъздадат едни избори?"

Отговор на Иво Христов:

"Очарователна е тази българска черта да гласувате за поредния спасител без да знаете какво има вътре като съдържание.

Но вижте, както сме я подкарали, нас преди 30 и кусур години ни управляваше Тато, след това дойде Командира, след това дойде Дедо, сега Баце. Предполагам, че следващият пак трябва да бъде някакъв такъв - родителски надзор да осъществява върху инфантилното българско население."

Тези думи, за някои може и да са казани с ирония, но не и за заместника на Захариева, защото той акцентира върху "инфантилното българско население". И припомняйки репликата на Христов от миналото за 80-те процента "дебили", обяви, че това е "градация" в обидите на депутата на БСП към народа. И понеже "всички ние сме определени", Иво Христов няма никакво право да представлява гражданите в Народното събрание. Оставката на Христов би била закъснял акт, но "сега не можем да простим тази квалификация" - заяви Георгиев.

"Такова унижение, такава тежка конфронтация с българския народ! Такава обида - пряка, недвусмислена, в национален ефир - на една от най-големите медии в държавата, не може да бъде подмината с лека ръка!", продължи изложението си зам.-министърът на Външно.

След което в качеството си на лидер на младежката организация в ГЕРБ заяви, че тя иска неговата оставка, а Корнелия Нинова и сие трябва да се разграничат.

"Не съм избран от младежкото ГЕРБ", каза Иво Христов по-късно пред бТВ. Той каза, че дължи отговорност само на избирателите си, а не пред "младежкото ГЕРБ".