"Разбит съм. Просто разбит. Почивай в мир, Еди ван Хален. Ти промени нашия свят. Ти беше Моцарт на рок китарата. Безопасно пътуване, рокзвезда."

Така Ники Сикс, басистът и лидер на групата "Мотли Крю", изпрати починалия вчера от рак Едуард ван Хален. "Крю" е една от групите, вдъхновявали се от "Ван Хален" и вървели по пътя й. Че и делили една сцена по фестивали.

Букет цветя пред музикален център в Холивуд с алея с отпечатъци на големи китаристи.

Музикалният свят отдава почит на Еди, издъхнал в болница в Калифорния, където живееше от невръстно дете, преминало Атлантика с кораб и цялото си семейство в началото на 60-те години. Според сайта TMZ край леглото му са били братът Алекс (и барабанист на четворката), синът Волфганг, първата съпруга Валери Бертанели и втората Джейни.

Недалеч от къщата, в която братята Ван Хален са израснали в Пасадена, Калифорния.

Китаристът водеше дългогодишна битка с рака. Преди около 20 години той бе диагностициран с тумор на езика и част от него му е изрязана. Впоследствие заболяването се върна в гърлото, а според TMZ - напоследък в белите дробове и мозъка. Преди пандемията Еди се лекуваше с химио- и лъчетерапия в САЩ и Германия.

Еди с първата си съпруга, актрисата Валери Бертанели. Техният син Волфганг свири с баща си в турнета на "Ван Хален", както и в последния студиен албум.
И с втората си съпруга Джейни през 2012 г.
Еди с Волфганг, единственият син.

Ракът е осуетил събирането на "Ван Хален" в оригиналния състав през 2018 г. Еди си отиде едва на 65 години, но остави ярка светлина и много музика, която ще звучи, докато тази планета я има. А може би и след това.

"Какво дълго величествено пътуване беше...", пише Дейвид Лий Рот - първият вокалист на "Ван Хален", в социалните мрежи. Рот е верен на себе си - нестандартен дори и в тежкия момент.

"С разбито сърце и безмълвен. Любовта ми е към семейството", гласи постът в социалните мрежи на Сами Хагър - вокалист №2 на уникалната калифорнийска банда. При завръщането на Сами във "Ван Хален" двамата се разделиха със скандал и тежки обвинения, но певецът винаги е изтъквал приятелството и таланта на своя колега. Напоследък той беше убеден в интервюта, че отново ще излезе на сцената с "Ван Хален".

"Без думи. Сърцето ми е разбито, изпращам моята любов на семейството", е посланието на уволнения покрай Хагър оригинален басист Майкъл Антъни. Той беше в сметките за планираното триумфално турне, неслучило се заради рака.

Списъкът на изказалите съболезнования включва: AC/DC, "Кис", "Аеросмит", "Блек Сабат", "Деф Лепърд", "Металика", "Форинър", "Джърни", "Туистед Систърс", "Пантера", "Пърл Джем", Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз, Брайън Мей, Били Айдъл, Брайън Адамс, Стив Вай, Джон Фогърти, Лени Кравиц, Ричи Самбора, Дъф Маккагън от "Гънс", Гари Чероун - третият вокалист на "Ван Хален", Флий от "Ред Хот", много съвременни групи и изпълнители...

И още - хора от шоубизнеса и културата, политици, спортисти...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Край няма този списък и спираме дотук. И няма нужда от много думи за това кои са Ван Хален и групата му. Хората по-горе са го казали, а тяхната дума тежи най-много.

И все пак - няколко факта, преди да оставим музиката да звучи.

Еди ван Хален с Дейвид лий Рот.

* Еди ван Хален не се учил да свири на китара по ноти. Всъщност никога не ги е използвал. Той е изцяло слухар. Можел е да запамети и изсвири тоновете само по слух.

* "Ван Хален" буквално издухва от сцената "Блек Сабат", когато подгрява славната британска група през 1978 г. Това е признато от самите членове на "Сабат" и от очевидци на концертите в турнето.

Еди свири солото в Beat It - хит на Майкъл Джексън от албума Thriller.

* Първият едноименен албум е диамантен - с продадени над 10 милиона копия, считан за един от най-добрите дебюти в музиката и наистина "променя играта". Двигателят на тази експлозия, в която има майсторство, виртуозност, новаторство и бунт, е китарата на Еди. Той става вдъхновение на поколения китаристи след него, но до днес е неподражаем, стилът му не може да се копира.

Китарите на Еди са в музеи.

* "Ван Хален" влиза в "Гинес" през 1983 г. с постежение, за което от Книгата за рекордите отварят нова глава. За фестивала в Сан Бернадино, Калифорния, привлякъл стотици хиляди, групата е хедлайнер на една от вечерите и е поискала немислимите по онова време 1,5 милиона долара. И те са дадени. Категорията за рекорда е: Най-високият хонорар, изплатен на изпълнител за единично участие.

* "1984" е вторият диамантен албум на бандата, донесъл огромен комерсиален успех с хитовете Jump, Hot for teacher и Panama.

"Ван Хален" със Сами Хагър (на първия ред, вляво).

* На следващата година Дейвид Лий Рот напуска, но Еди и компания остават на върха с албумите 5150, OU821, FUCK и Balance.

* "Ван Хален" печели "Грами", награди на MTV и още куп признания, а Еди многократно е обявяван за №1 в класациите на китарни издания и анкети.

* Еди ван Хален казваше, че всички китари си приличат, но можеш да превърнеш инструмента нещо като в кола за Формула 1. Притежава три патента за технически нововъведения в китара.

2020-а стана още по-лоша - и Еди си отиде, написа някой от изредените по-горе величия нощес. Но нека се усмихнем и просто продължим да слушаме музиката на "Ван Хален". С частица от неизменната усмивка на Еди Ван Хален.

Благодаря, маестро. Светъл път и приятно свирене в божествения оркестър там горе.