От години оперативната памет (RAM) на смартфоните нараства заедно с всички други хардуерни характеристики, но все повече хора се питат защо това е нужно.

Повечето флагмани на пазара, с изключение на тези на Apple, имат 8 гигабайта оперативна памет, а някои дори и 12, но реално не употребяват повече от 3-4. А милиони по света работят на пълноразмерни компютри с толкова или по-малко RAM.

Първо е важно да се отбележи, че операционната система Android е по-лакома от iOS, което обяснява как последните iPhone-и могат да имат 3-4 гигабайта RAM и да са по-бързи от повечето Android смартфони с два пъти повече оперативна памет. Второ, чиповете в един смартфон и един компютър не са едни и същи.

Китайската компания Xiaomi твърди, че е открила употреба на излишната оперативна памет - за играене на игри, разбира се.

Става дума за технологията RAM диск, при която процесорът третира чиповете за оперативна памет като стандартен твърд диск - при компютрите това се ползва за тежки програми за обработка на видео или 3D обекти, защото скоростта на RAM чиповете е невъобразимо по-добра от тази на обикновената памет, дори SSD дисковете.

Xiaomi искат да приложат същия принцип на смартфоните си - така текущата задача ще се прехвърли от постоянната памет в оперативната, и ще работи много по-бързо.

Подобна функция ще ускори много все по-развитите и графично мощни игри за смартфони. А в добавка - все по-популярните програми за видеообработка, които се доближават все повече и повече до компютърните си варианти.