Европарламентът отхвърли измененията в проекторезолюцията за България, в които се отправяха обвинения срещу президента Румен Радев и неговите съветници.

Това стана ясно тази сутрин. Промените, засягащи държавния глава, бяха внесени от малтийската депутатка Роберта Мецола от ЕНП.

Иначе общият брой на предложените изменения бе 49.

Макар да не бе споменат поименно, Румен Радев бе обвинен, че не е спазил неутралитет и е поискал оставката на правителството, като също така е използвал протестите като платформа за своята позиция. Държавният глава бе добавен към премиера, в смисъл че е имало твърдения за случаи на корупция, в които и двамата са замесени.

За президентските съветници (Пламен Узунов и Илия Милушев - б.р.) бе записано, че са замесени в криминални действия, а и са били обвинени в незаконно събиране и съхраняване на документи с държавен печат за класифицирана информация, получени незаконно от Държавната агенция "Разузнаване", както и в участие в криминална конспирация с цел търговия с влияние, като например даване на българско гражданство на руски гражданин. Същото изменение съдържаше и похвала към българските власти, че са изгонили руски дипломати.

Радан Кънев е единственият евродепутат от групата на ЕНП, който е гласувал против трите споменати поправки, показа проверка на резултатите от поименното гласуване.

Една от поправките на Мецола гласеше, че Васил Божков (назован само като хазартен магнат) финансира протестите у нас. Вносителката обаче оттегли вчера това изменение.

Проекторезолюцията в окончателния й ще бъде гласувана рано следобед днес.

Отхърлена бе и поправката, в която се настояваше за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), наложен над България от Еврокомисията.

Депутатите отхвърлиха също така предложението на българския консерватор Ангел Джамбазки за заличаване на текста, който изразява съжаление, че България не е ратифицирала Истанбулската конвенция.

Същевременно бе прието изменение, предложено от румънката Рамона Стругариу от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). То призовава българските власти да разследват разкритията в американската мрежа за борба с финансовите престъпления (FinCen), в които са замесени три банки.

"Тройна коалиция" против измененията

Всъщност при гласуването ясно са били очертани два блока в ЕП. Това се разбира при преглед на поименното гласуване.

Измененията на Роберта Мецола са били подкрепени от ЕНП и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР). Против е била „тройна“ коалиция, състояща се от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), ОЕ и „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА).

Провалиха се и опитите на ЕНП ако не да провали, поне да смекчи параграфи 7 и12 от проекторезолюцията.

В първия се изразява безпокойство за продължаващата липса на разследвания за корупция по високите етажи и се настоява за по-задълбочено разследване на „Апартамейнтгейт“, скандалите с къщите за гости, аферата с танкера „Бадр“, случая с крайбрежния имот в курорта Росенец и скандала с незаконното прехвърляне на пари от Българската банка за развитие (ББР).

Другият параграф осъжда нехуманните условия в затворите у нас.

От ЕНП поискаха в последния момент да бъдат гласувани параграфите част по част. И при превес на гласове „за“ би мотло да бъдат заличени някои части, а дори и цял параграф. Това обаче не се случи.

От това печели Ангел Джамбазки. От ВМРО, която представлява той, са настоявали в проекторезолюция да бъде включен случаят „Росенец“ и лицата на корупцията начело с почетния председател на ДПС, т.е. Ахмед Доган. Но това било изтрито и останало само кратко споменаване на случая.