Към момента здравните власти не предвиждат затягане на мерките срещу коронавирусната пандемия, нито да се приемат нови мерки. Но ще се работи усилено за контрол на приетите към момента здравни ограничения на публични места и лична хигиена. Това бе съобщено на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 

В четвъртък България регистрира нов рекорд на новозаразени с коронавирус - 437. Това е с един случай повече от вчера, когато бяха отчетени 436 положителни теста. За последните 24 часа обаче са направени и по-малко PCR  тестове - 4541, при над 5400 през вчерашния ден. 


Според здравния министър проф. Костадин Ангелов сегашните ограничения са достатъчни, ако се спазват - носене на маски на публични места и на закрито при струпване на хора, спазване на дистанция и дезинфекция. Той посочи, че се следят 23 показателя, на база на които да се реши дали да се затегнат мерките.

Здравните власти ще имат среща с асоциацията на собствениците на заведения, за да се припомнят задължителните мерки в тях. Министър Ангелов уточни, че ще се засилят и проверките.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че сега България е на 24-то място в ЕС по броя болни на 100 хил. души с показател 43.19. По отношение на смъртността страната е на 7-о място с показател 1.19 на 100 хил.

Отпада и задължителният PCR тест за лицата, които са били под карантина. След изтичането на срока хората ще могат да се върнат на работа, каза здравния министър.

"Има доказателства, че след 14-ия ден те не могат да са заразни", увери той. И се позова на редица изследвания.

По думите на проф. Ангелов здравната система към 7 октомври не е натоварена и удържа на натиска на заразата. 

От следващата седмица в София ще започне прилагане на комбинирани тестове за откриване на грип и коронавирус. Да търсим фокуса и активно да издирваме хората, които са положително заболели, каза директорът на Столичната районна здравна инспекция д-р Данчо Пенчев.

Tук не работят идиоти

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се ядоса на поредица от настойчиви въпроси. Той бе категоричен, че не може да се налагат изведнъж по-строги мерки при подминаването на прагове на заразени с коронавирус.

"Добре, да ви кажа 200, 300, какво ще промени това? Всичко зависи от ситуацията към момента. Следят се 23 показателя. Моля всеки, който си мисли, че тука работят идиоти, да провери каква статистика водим. Защото, преди да вляза, един господин пак ме пита: "Вие правите ли разлика между заразени и положителни?" Не бе, не правим! Ние сме от гората паднали и не ги разбираме тези работи. Значи просто е смешно", коментира той.

Системата удържа на натиска

Към 7 октомври има 1033 случая с пациенти, хоспитализирани с корнавирус. От тях 53-ма са в интензивни отделения. 

Общо леглата в страната в инфекциозни отделения са 7307, а 1108 е броят им за интензивно лечение. Към момента са заети 14% от леглата в инфекциозните отделения. За интензивно лечение заетите легла са 5%, като през миналата седмица бяха 10%, каза здравният министър. 

Още днес министър Ангелов заминава в Пловдив, където има увеличение на броя на заразените с COVID-19 медици. 

Той съобщи, че има увеличение на броя медиците, заразени с коронавирус.

За цялата година общият им брой е 1263. А към 7 октомври заразените са 278. 

Към днешна дата общият брой на деца и ученици, дали положителен тест за Covid-19, са 101, като карантинирани са 3268.

Положителните на инфекцията учители са 133, карантинирани са 119, посочи здравният министър.

От всички паралелки в училища на 1000 паралелки 3 са карантинирани и не ходят на училище.

Имаме абсолютно ниски нива на заболеваемост по отношение на децата в училища, добави здравният министър.

Военна рампа в София е под карантина

Заради увеличаване на броя на случаите с коронавирус бежанският център във Военна рампа ще бъде поставен под карантина от днес. Това каза началникът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. По думите му там е едно от гнездата на разпространение на заразата в София. Според него в София основно така върви заразяването, като няма дифузно разпространение.