Обсъжда се евентуални нови мерки за най-рисковата група хора, заяви днес пред Нова ТВ националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Става дума за хората над 65 години, при които смъртността от COVID-19 нараства експоненциално. Доц. Кунчев обяви три сценария:

"Най-меката опция за възрастните хора би била да се въведат часове, през които те да могат да излизат. Втората би била те да правят това само на определено разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна, е пълната им изолация"

Кунчев подчерта, че е по-важно да се спазват настоящите мерки - особено носенето на маски и спазването на социална дистанция.

По въпроса с резкия ръст на новозаразените от последните дни и рекорда от днес - 516 инфектирани с коронавируса, той подчерта, че за момента имаме капацитет да се справяме.

"Сега са заети 14-15% от предвидените за коронавирус болнични легла", отбеляза Кунчев. "Около 20% от положителните у нас имат нужда от медицинска грижа, а около 5% - от интензивни грижи."

Той подчерта, че в цяла Европа се наблюдава ръст на заразените. 

Здравният инспектор съобщи, че скоро ще получим нови 2500 флакона "Ремдесивир" от ЕС, а вече 3000 са разпределени във всички болници.

"Един флакон "Ремдесивир" струва 700 лв., а за лечение на един болен се ползват между 5 и 10 флакона", обясни той.