Новият коронавирус може да оцелее до 28 дни - много по-дълго от грипа. Това обаче е възможно при определени условия, обявиха днес австралийски учени, цитирани от Ройтерс и БТА. Агенцията отбелязва, че това подчертава необходимостта от миене на ръцете и поддържане на чистота в борбата с вируса (SARS-CoV-2).

Изследователи от австралийската национална научна агенция, че коронавирусът остава заразен при температура от 20 градуса по Целзий на гладки повърхности като пластмасова банкнота и дисплей на мобилен телефон. За сравнение вирусът на грип А може да оцелее до 17 дни.

Експериментите в лабораторния условия са показали, че с повишаването на температурата времевият период, през който коронавирусът оцелява, намалява. Проучванията са били проведени на тъмно, след като вече бе доказано, че слънчевата светлина бързо убива новия вирус.

Изследването бе публикувано в специализираното списание "Вайролъджи" ("Вирусология").

Австралия се справя по-добре от други развити държави в борбата с новия коронавирус, отбелязва Ройтерс. Досега в страната с население от 25 милиона души са регистрирани около 27 хиляди заразени, 898 от които са починали.

Властите в щата Виктория, който е епицентърът на втората вълна на епидемията в Австралия, съобщиха днес за 15 нови случая на коронавирус. Бройката трябва да спадне под под пет, за да бъдат смекчени суровите ограничения в регионалната столица Мелбърн.

Властите в най-многолюдния австралийски щат, Нов Южен Уелс с главен град Сидни, съобщиха днес за шест нови случая. Пет от тях са били привнесени от чужбина.