Белгийските телекоми Orange и Proximus последваха много други по света и се отказаха от ползването на 5G хардуер на Huawei за новите си мрежи, съобщиха двете компании. 

Оборудването на Huawei досега бе ползвано в 4G мрежите на операторите. То обаче също ще бъде заменено.

Вместо това за обновяване на старите си мрежи и за създаване на новите ще се ползват Nokia и Ericsson - единствените европейски доставчици на 5G хардуер. 

В Белгия има трети голям телеком - Telenet, който още не е обявил чие оборудване ще ползва.

Но в много други държави по света телекомите послушаха американските предупреждения и се отказаха от първоначалните си планове да ползват Huawei. През септември BT във Великобритания предпочете Nokia. През август Индия започна тихо да премахва нейно оборудване от вече съществуващите мрежи и блокира и ZTE за 5G сделки. През юни Канада се отказа от Huawei, а през април - Австралия.

Според някои анализатори притесненията не са свързани толкова с тезата на американците, че така китайската комунистическа партия ще има "задна вратичка" до западния интернет, а по-скоро заради ефекта върху санкциите на САЩ срещу компанията и Китай, които сериозно ограничиха възможностите на Huawei да разработва и произвежда нови компоненти и да участва в международните регулационни органи. В добавка, една евентуална бъдеща забрана на национално ниво ще доведе до сериозни загуби за телекомите, ако вече са построили мрежата си с китайски хардуер.