Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) съобщава, че преминава "в положение на протестна готовност" и че ако няма преговори за повишаване на заплатите, това "неизбежно ще доведе до ефективни протестни действия".

Заплашват и че отношението към тях е в "ущърб на социалния мир".

Това става ясно от изявление на фейсбук профила на СФСМВР, след като вече от седмици лидери на синдиката алармират, че в полицията не са повишени заплатите, заедно с изредените над 30 администрации (всъщност обещанието на правителството беше за компенсиране на звена, в които заплащането е изключително ниско - МВР идва ли е такова, б.р.).

Негодуванието е, че МВР-служителите не са включени в постановление на Министерския съвет, с което по личното обещание на премиера Борисов се даваха пари бонус за 34 различни администрации, защото са на "първа линия" за борба с COVID-19 

"Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР желае да изрази дълбоката „благодарност" на членовете на Федерацията към Министерския съвет и ръководството на МВР за "високата оценка", която беше поставена на служителите в МВР с класирането им на 35-то място, извън списъка с 34 министерства, институти, агенции, фондове и др., описани в ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 240 от 31.08.2020 г.", пишат синдикалистите.

Клуб Z припомня, че това става на фона на постигнат напредък при плащането и отчитането на извънредния труд и др. придобивки, обещани от новия министър Христо Терзийски.

"Натрупаните хиляди часове труд, положен от колегите при всякакви метеорологични условия, в непосредствен контакт с карантинирани и болни, стотиците заболели служители, рисковете от заразяване предвид първата линия, на която се трудят, явно са недостатъчни, за да се избегне такова силно дискриминационно и обидно решение.

Това е едно естествено продължение на медийно обещаните и неполучни от нас 1000 лв. месечно за работещите на първа линия.

Продължение е и на обидно разпределените по няколкостотин лева "награди".

Определяме го като изключително лицемерие и не приемаме мястото, отредено ни чрез него."

От СФСМВР ясно посочват още:

"Последствията от тази обида ще бъдат за сметка на мотивацията за работа и в ущърб на социалния мир."

Ето и пълното изявление на най-многочисления полицейски синдикат: