"Европейският съюз е лицемерна организация на двойните стандарти, а ние сме втора класа хора и това трябва да ни бъде напомняно".

Това заяви пред БНР историкът от БАН Войн Божинов. Коментарът му бе по повод споровете между България и Македония и отношението на ЕС към тях.

"Темата за т. нар. македонци в България винаги е присъствала в документи, излизащи от Брюксел и Страсбург, включително и в резолюцията за страната ни. Това е най-обикновен и доста елементарен инструмент за постоянен натиск върху нашата държава", заяви Божинов.

И обвини т.нар. неолиберали:

"В Европейския парламент и в европейската политика има едно неолиберално ядро, което не може да схване проблематиката на Балканите или я схваща през своята либерална призма. Нещата за тях са опростенчески - "вие трябва да решите проблемите и толкова". Никой от тях не влиза задълбочено. Опасявам се, че и занапред ще продължи натискът върху нашата държава да признаем едно малцинство. Европа си мисли, че това е въпрос, който няма отношение към нашата национална идентичност."

Според него в един глобалистки свят националната идентичност много пречела, затова основната атака през последните години била върху националното, върху вярата, особено върху източноправославната вяра. Източното православие било по-консервативно и застъпвало общочовешки ценности, доказали се във времето.

Историкът заяви, че македонизмът е основан изключително и само на антибългаризма:

"Ако в Скопие тръгнат да се съобразяват с историческите факти, това обезсмисля съществуването на тази държава и т.нар. македонска нация. Те могат да си позволят лукса да отстъпят от античната история, но не могат да престанат да фалшифицират българската история. Фалшифицирането на българската история стои в основата на македонската нация и македонската държава."

Той е скептичен, че България може да блокира членството на Северна Македония в ЕС, тъй като "натискът от Берлин е много сериозен".

"През последните години София няма навика да казва "не" на германската страна. В последния момент ще пуснем междуправителствената конференция, което ще е последният сериозен шанс, който имаме да охладим нечии глави в Скопие. В противен случай ще ни се качат на главата, което вече и правят", каза още Войнов.