Правителството раздава пари на различни обществени прослойки не заради предстоящите парламентарни избори, а заради пандемията, предизвикана от коронавируса. Това каза премиерът Бойко Борисов. Думите му бяха излъчени в профила му във фейсбук. Във видеото участваха Борисов заедно с министрите Кирил Ананиев и Теменужка Петкова, както и със синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов. Мястото, от което се излъчваше видеото, бе описано от Борисов като "една нива, която ще стане 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Въпреки дъждовното време премиерът отказа чадър, предложен му от охраната.

"Те и без това яйца се готвят да ни мятат, та от дъжд ще се боиме", каза Борисов, имайки предвид продължаващите протести.

Борисов изтъкна, че никой не може да го обвини в предизборно харчене. Той посочи, че всички средства, които правителството отпуска през последните дни, се дават в помощ на хората и бизнеса заради пандемията и допълни, че всяко правителство на ГЕРБ и финансовите министри са държали бюджетът на страната да е на излишък.

"Предвиждаме 10% увеличение на доходите така, както през всичките години. 360 милиона за учителите, за да завършим това, което сме обещали. За хората на първа линия - увеличихме", отчете Борисов.

На утрешното си заседание кабинетът ще отпусне средства за закупуването и на още 16 000 компютри за училищата утре. Още 5 млн. лв. ще се отделят за закупуване на лекарството ремдисивир, което засега е най-ефективно срещу коронавирус.

Финансовият министър каза, че минималната пенсия ще се вдигне от 250 на 300 лв. За хората, които получават между 300 и 369 лв., увеличението ще е с 10%. За онези, които вземат над 370 лв., увеличението ще е с 5%.

За бъдещия 7-и блок на АЦ "Козлодуй" Борисов обясни, че той ще се прави по технология, която е различна от досегашната.

"Не трябва да мислим само за тецовете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ "Козлодуй". Вече имаме оценка за въздействие на околната среда, ще направим 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ по технология, която е коренно различна от сегашната, 100% диверсификация така, както направихме с газта", обясни Борисов.

 

Малко по-късно премиерът инспектира и строежа на пътя Ботевград - Мездра.

 

Той отново засегна темата с яйцата. И предложи на протестиращите, вместо да хвърлят храна, да съберат яйцата, които са приготвили за него и министрите му, и да ги дадат на старчески домове, детски градини и т.н.