Личните лекари ще имат право да издават направления за PCR тестове от началото на ноември. Това каза пред БНТ председателят на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева.

По думите ѝ анексът към Националния рамков договор ще бъде подписан до края на октомври. Не е ясно дали ще има лимити за направленията. Въпросът е на масата за преговори между Българския лекарски съюз и НЗОК.

"Не е изчислено колко пари ще са необходими. Средствата обаче ще бъдат осигурени от бюджета на НЗОК за 2020 г.", обясни Жени Начева.

 
До края на седмицата в лабораториите у нас освен познатите досега тестове ще има и комбинирани бързи тестове за грип и коронавирус. Така при наличие на симптоми за около 15 минути пациентите по-лесно ще разбират дали са носители на COVID-19, или са болни от грип. Тъй като бързите тестове обаче не са 100% надеждни, лекарите препоръчват евентуалният положителен резултат да се потвърди с PCR тест.

Развъдник на инфекция

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов кабинетите на джипитата се превръщат в „развъдник на инфекцията“.
 
 
„Да не идват болни пациенти в кабинетите ни, а ако идват – ние да сме предпазени. Не е редно да се смесват с общия поток, ние да сме предупредени, а не, като влезе и аз съм наполовина съблечен, с една маска, той да ми каже: „Аз съм с тези симптоми“, коментира лекарят пред бТВ.
 
Доктор Миндов настоява джипитататa да назначават електронно тестове за COVID на пациенти със симптоми. Личните лекари искат да се осигури възнаграждение за работата им с пациенти, за които има вероятност да са инфектирани, както и за тяхното наблюдение и лечение в периода на изолация. Чака се решението на здравното министерство.

144 учители и 142-ма ученици са с положителни проби за коронавирусна инфекция, но всички са в добро състояние.

Това съобщи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова и поясни, че се спазват всички разпоредби за изолация на педагозите и децата.

В паралелките, в които заразените учители са имали по-дълъг контакт с децата, всички се поставят в домашна карантина за 14 дни. Това каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова и допълни:

"Ако обаче не са били в контакт, съответно само те остават в дома си."