Украинският шофьор на товарен камион, станал вероятна причина за зверската катастрофата край Лесово, остава в ареста, реши Окръжният съд в Ямбол.

Клуб Z разказа за случая, при който микробус, пълен с мераклии за евтин пазар в Турция, се удари вчера преди изгрев в спрелия ТИР. Трима души загинаха, а над 10 бяха ранени - от общо пътуващи 19 в бусчето. Сред жертвите бе и водачът.

50-годишният Октавиан Бетиан има двойно гражданство - украинско и молдовско, не е български гражданин, няма адрес в нашата страна и може да се укрие. Така съдиите, цитирани от бТВ, аргументираха своето решение.

Освен това са били събрани доказателства, че камионът е стоял на пътя часове преди инцидента, което е нарушение на Закона за движение по пътищата. Още след катастрофата прокурор от ОП-Ямбол съобщи, че чуждестранният шофьор е заспал там.

Водачът е обвиняем за причиняване на смърт на пътя на повече от едно лице.

Защитата на свой ред нарече този подход дискриминационен, защото се основава само на това, че Октавиан не е български гражданин. Адвокатът на шофьора заяви, че ширната на пътя от 7,5 м е нарушение на всички европейски регламенти и вина за това носи държавата (пътят води към малкото ГКПП Лесово-Хамзабейли, б.р.).

Мярката за неотклонение на шофьора ще бъде обжалвана от защитниците му на 20 октомври пред Апелативния съд в Бургас.

През 2016 г. у нас избухна скандал, след като турският шофьор Фарук Бекташ уби семейство мотористи на пътя, бе пуснат под домашен арест, но после изчезна. Той все още е издирван от Интерпол по молба на България с червена бюлетина.

Инцидентът доведе до протести на рокери пред Съдебната палата и турското посолство в София.