"Репортери без граници" прозоваха в България да се създаде Национална комисия за свобода на медиите - колкото се може по-бързо, да е независима и да е основна тема по време на кампанията за следващите парламентарни избори.

Според международната журналистическа организация това е наложително, защото правителството и лично премиерът Бойко Борисов не се интересуват от това да дадат приоритет на проблема със свободата на медиите в страната.

Предложение за създаването на подобна национална комисия е било отправено на премиера при срещата му с представители на "Репортери без граници" в края на 2019 г., се казва в съобщението на организацията. 

И се добавя, че тогава България се е включила в Международното партньорство за информация и демокрация.

"Седем месеца след като му изпратихме пътна карта за подобряване свободата на медиите в България, "Репортери без граници" още не е получила отговор от българските власти", уточняват от организацията.

В позицията на организацията се казва още, че през март тази година са изпратили и предложението си до българския премиер.

Те смятат, че Националната комисия за свобода на медиите трябва да се оглави от личност от правозащитните среди, която е добре позната в чужбина. А в състава ѝ да влязат експерти от България и други дрържави. Тя трябва да изработва конкретни препоръки за подобряване на медийната среда в България и да работи тясно сътрудничество с Европейския съюз, Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Предложенията накрая трябва да преминават през обществено обсъждане и през политически дебат в парламента.

Кои проблемни зони да влязат в обхвата на комисията?

- правни гаранции за свободата на медиите;

- регулация на електронните медии;

- право за поверителност на източниците;

- нападки срещу медиите, процедурни гаранции в съдебните случаи по този повод и защита на източниците;

- плурализъм в новинарските медии;

- концентрацията на собствеността в медиите;

- мерки в подкрепа на редакционната независимост;

- как да се разпределя държавната реклама;

- как да се разпределят помощи от държавата за медии;

- как се разпределят средства от еврофондовете;

- законодателство за управляване разпространението на печатни издания;

- функциониране и финансиране на обществените електронни медии;

- достъп до обществена информация;

- обучение на журналисти.

От "Репортери без граници" посочват още, че нечестното и непрозрачно разпределяне на български и европйски средства се използва като политически инструмент за запушване устата на критични журналисти и независими медии.