Призив без неотложна причина да не се пътува към областите Благоевград и Търговище, тъй като заболеваемостта от коронавирус е 120 души на 100 000 население и това е в най-високата част на скалата - т.нар. червена зона, отправи здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 

По думите му при безразборни пътувания рискът е болестта да се разпространи по-бързо и в други части на страната. 

Министърът заяви, че мерките в епидемичната обстановка засега остават непроменени. Има ясна тенденция за ръст на заболеваемостта, а ако има положителна страна, тя е, че на национално ниво здравната система издържа и е подготвена. Ако се задълбочим в анализа по региони обаче има места, където вече се изпитват затруднения. По думите му българите сме разумни хора, но не всички спазват мерките такива, каквито са разписани. Трябва и дисциплина. А тя липсва.

"Нашите мерки са леки и приемливи за всички. Най-важната - да носим маски на закрито. Проветряване - често и редовно. Спазване на дистанция от поне 1,5 м. И дисциплина. Наблюдаваме липсата на дисциплина, затова ще повишим контрола. РЗИ, полиция и всички институции ще осъществяват ежедневен и нощен контрол", обяви проф. Ангелов. 

И добави, че се следят и снимките в социалните мрежи, където се виждат фотоси на млади хора в заведения. Затова и засиленият контрол ще е в търговски обекти, молове, заведения, нощни клубове. Имало е среща в бранша на собствените на заведения по темата. 

 
Затягане на мерките срещу пандемията може да има на регионално ниво, според разпространието на болестта. Такива вече се налагат в Търговище, очакват се решения на областния щаб в Благоевград. Не е изключено да последва ограничаване на места на форми на събиране на много хора на едно място, стана ясно от думите на д-р Ангел Кунчев. 

19% запълнени легла в болниците, 6% - при местата за интензивна грижа

Министърът съобщи, че към момента в болница са 1380 пациенти, 67 в интензивни отделения, което е заетост на болничните легла за лечение на COVID-19 от 19% за по-леки случаи, при които няма нужда от реанимационни действия и лечение, и 6% при леглата за тежки случаи с нужда от интензивно лечение. В числа - общият брой на леглата в болници за пациенти с по-леки симптоми е 7307, а за такива с тежко протичане на болестта - 1108. 

Увеличение на броя на леглата за лечение на коронавирус се налага в столичните болници "Пирогов" и "Александровска", стана ясно още на пресконференцията.

Сред медицинския персонал към 14 октомври активно болни от коронавирус са 394 души, от които у дома се лекуват 327, 60 са в лечебни заведения, а 7 от тях са в реанимация. Излекуваните медици от началото на пандемията са 1030, починалите са 16. 

Здравният министър обясни, че не се притеснява, че частни болници не биха се включили в овладяването на пандемията, даде за пример Пловдив, където такива лечебни заведения подпомагат държавната здравна система от самото начало, подобни лечебни заведения има и в София. 

Средна заболеваемост - 74 души на 100 000 население. По ръст сме четвърти в ЕС

Доц. Ангел Кунчев от щаба съобщи, че кривата на заболеваемост у нас е стръмна, но не е така само в България. За последните седмици данните сочат, че сме на 4-то място сред страните в ЕС по ръст на разпространение на болестта. Първа е Чехия.

По региони у нас в "червена зона" за Търговище и Благоевград. Областите в оранжевата зона (между 60 и 120 заразени на 100 000 души население за 14 дни) са 10  - Бургас, Габрово, Кърджали, Монтана, Пловдив, Сливен, Смолян, София - град, Стара Загора и Ямбол

С до 20 заразени на 100 000 население са 3 области - Видин, Ловеч и Плевен. Останалите области в страната попадат в жълтата зона с между 20 и 60 заразени на 100 000 население за последните 14 дни.

Доц. Кунчев съобщи, че България е е преместила с още 2 места напред по показател заболяемост в ЕС. Миналата седмица сме били на 24 място, докаго сега сме на 22 място. 

Следната заболеваемост за страната е близо 75 заболели на 100 000 души население за последните 14 дни.

Страната ни е на 22-ро място в Европа по заболеваемост сред 30 страни в Европа. На Балканите сме на 5-о място. При смърността в процентно изражение няма промяна. Но страната ни бележи много стръмен ръст на новите случаи в последните 14 дни. 

Отчетено бе, че расте броят на по-младите пациенти, но това не се отразява на броя на хоспитализациите и на смъртните случаи. 

В образованието "моделът е успешен"

172 деца и ученици са с положителни тестове за коронавирус и 165 учители - това показват данните към днешна дата от началото на учебната година, съобщи пък образователният министър Красимир Вълчев. Под карантина са 0,5% от учениците и учителите в страната, допълни той. Става въпрос за 4800 души.

Според Вълчев избраният модел в образованието е успешен. "Ако мерките се спазват, имаме всички шансове 97-98% от учебната година да мине присъствено", прогнозира той.

Призова обаве този сезон да не се правят екскурзии за учениците. Вероятно родителските срещи ще бъдат отнайн. 

Местният щаб на Търговище обаче взе решение до 30 ноември обучението да е онлайн. Мярката засяга само училищата в града, не във всички населени места в областта. Причината е високата заболеваемост - над 120 души на 100 000 население.