Китайският президент Си Цзинпин е призовал китайските мирски пехотинци да се готвят за война по време на посещение в тяхна бойна част в южната провинция Гуандун, предаде ТАСС.

Той също е призовал военните да бъдат дисциплинирани и да демонстрират абсолютна безкористност, преданост и надеждност, съобщи руската агенция, позоввайки се на китайската Синхуа.

"Необходимо е да се съсредоточат всички мисли и сили върху подготовката за война за осигуряване на състояние на повишена бойна готовност", е казал китайският лидер.

Посещението на Си в Гуандун и речта му идват в момент, когато напрежението между Китай и САЩ е в най-високата си точка от десетилетия, като противоречията им за Тайван са причина за остро противопоставяне между Вашингтон  и Пекин.

Белият дом уведоми Конгреса в понеделник, че ще пристъпи към продажба на три модерни оръжейни системи на Тайван, включително високомобилна артилерийска ракетна система.

В отговор говорител на китайското външно министерство отправи строго предупреждение към САЩ "веднага да отмени всякакви планове за продажби на оръжие на Тайван" и "веднага да прекъсне всякакви военни връзки между САЩ и Тайван".

Въпреки че Тайван никога не е бил контролиран от управляващата комунистическа партия на Китай, властите в Пекин настояват, че демократичният, самоуправляващ се остров е интегрална част от тяхната територия и самият Си отказва да изключи използването на военна сила, за да го завладее, припомни Си Ен Ен.

 
Междувременно два патрулни кораба от морската полиция на Китай влязоха днес в зоната край контролираните от Токио спорни острови Сенкаку (Дяоюй), смятана от Япония за нейни териториални води. Наблюдава ги японски стражеви кораб, предаде агенция Киодо, цитирана от ТАСС.
 
Японският кораб настоява китайските незабавно да напуснат тези води, но без да предприема други действия.
 
Според Киодо недалеч се намират още два китайски патрулни кораба, каквито тази година вече са навлизали 24 пъти в зоната край архипелага.
 
От 11 до 13 октомври китайски патрулни кораби прекараха в тези води рекордно време - над 57 часа. Те пренебрегнаха исканията на японски стражеви кораби да напуснат зоната, и в неделя, както твърди Токио, са предприели опасна маневра с цел да се приближат към японски риболовен кораб.
 
Във вторник главният секретар на японския кабинет Кацунобу Като изрази дълбоки съжаления във връзка с това и съобщи, че Токио неведнъж е протестирал тази седмица пред Пекин по дипломатически път, припомня БТА.