117 гласа "за", 61 - "против". Това е резултатът при приемането на доклада на главния прокурор Иван Гешев за свършеното от институцията за измиталите 8 месеца.

Само БСП гласува "против" документа (вижте какво пише в него в линка тук или отгоре - подробно), представен пред Народното събрание - днес в пленарната зала, а вчера - в правната комисия. Вотът бе предшестван от 3 часа дискусия, в която Гешев първо представи въпросния доклад съвсем не накратко, въпреки че периодично се обръщаше към залата с  "не искам да ви отегчавам". Вчера пред правната комисия, когато на въпроси на депутатите от левицата за конкретни разследвания - примерно около премиера Бойко Борисов със записи, имоти и снимки от спалнята, Гешев отговаряше, че има решение на Конституционния съд в тази насока. Днес напомни, че освен това му трябва (по НПК) и разрешение от наблюдаващия прокурор. Няма и 24 часа след заседанието на правната комисия стана ясно, че по някои теми началникът на прокуратурата е получил някои разрешения от наблюдаващите прокурори да поговори... 

След изложението последваха въпроси. Участваха депутати от БСП, плюс един представител на ВМРО. Говорителите от ГЕРБ предпочетоха да обяснят колко чудесен е докладът, да го преразкажат и да не питат нищо. Социалистите обаче - начело с лидерката Корнелия Нинова, не просто бяха активни този път с питанията. А всеки от тях говори и за оставка.

Въпроси имаше - от Корнелия Нинова и нейни съпартийци, за редица сигнали - поне 15, които от БСП са подавали от 2017 г. насам, но отговори не са получили дори за движение по тях - за Бойко Борисов. за КТБ, за оградата на границата с Турция, за компрометиране на информационната система на митниците, за действията на институциите покрай чумата със свинете... И за спирането на сигнала на БНР покрай процедурата за избора на Гешев за главен прокурор. И отново за КТБ ...

От ДП и ДП 1 до "Делян Пеевски беше депутат, нали? (...) За съжаление живеем в демокрация... за съжаление на някои" 

Един от въпросите, които получи Гешев днес в залата, бе за разследването на случилото се с КТБ (по това дело самият Гешев е прокурорът, той написа и обвинителния акт в хиляди страници - б.р.). Питането дойде от социалиста Антон Кутев. 

Той припомни, че още през 2014 г. бившият главен прокурор Сотир Цацаров споменава, че в материалите по делото КТБ има инициали ДП и ДП1. А срещу тях - изписани суми.

"Това е през 2014 г. Днес още не знаем ДП и ДП1 какво е, дали е Делян Пеевски. Време е да разберем... За този период нулите в декларациите му за публичност на имуществото се промениха..", заяви социалистът. 

Това беше само един от въпросите му. А самото му изказване - като обобщение - завърши с думите: "Вие се борите с част от престъпността. Избирателното или частично правосъдие е отказ от правосъдие. Затова ви искаме оставката".

Във втората част от изложението си Гешев, който след дискусията отговаряше на някои от зададените въпроси, първо каза, че в делото КТБ е в съдебна фаза и обвинения са повдигнати на тези, за които са събрани доказателства. Части от разследването пък са отделени в отделни досъдебни произвоства (тоест текущи - б.р.). По-късно се върна на темата: 

"Мисля, че е депутат Делян Пеевски, нали така, не греша?... Доказателства по делото, за когото са събрани, са повдигнати обвинения. Никой прокурор не повдига обвинения по политическа преценка. Това може би се се случвало във други времена, в други режими ... За съжаление работим в демокрация... за съжаление на някого. (...) 

И продължи по темата "Пеевски":

"Всичко, което е получено като финансиране, е върнато на КТБ и нова е факт по делото. Оттук нататък трябва да се каже, че предмет на разследването не са кредитополучателите. Престъпление, според мен, е това, което българският народ казва: "Чуждото прави човек щедър" (...) Да оперираш с парите на хората и да си купуваш... Но това не е основната дейност, имало е и нормална дейност като на нормалка банка. Ако кажем, че това е банка. Стив Ханке е първият човек, който я нарече пирамида".

Бойко Борисов е разпитван. Експертизите не са готови...

В първата част при изложението си, когато каза, че е поискал разрешения да говори и по конкретни проверки, Гешев повтори казаното и вчера пред правната комисия: че премиерът Бойко Борисов е разпитван, тоест снети са му обяснения, по едно досъдебно производство и проверки, свързани с изтеклите записи с глас, подобен на неговия, с имоти в Барселона, със снимките и видеото о спалнята му. В резюме Гешев обясни, че по темата "Барселона" няма нова обратна връзка от разследването в Кралство Испания. Предстои завършване на ревизии на търговски дружества (не се разбра какви), разпитани са и други лица. 

По снимките в "Бояна" от премиерския дом - разбра се, че премиерът, началникът на НСО и други граждани са разпитани. А експертизите за автентичност на записи и снимки не са готови. 

Гешев, докато говореше, каза, че разполага с пълни справки по свършеното към момента, сигналите, по които се работи са от ГД БОЕЦ и "бившия министър в бивше правителство на настоящия премиер" - Христо Иванов. По тях работят по компетентност Специализираната прокуратура и Софийската градска прокуратура. А в набор от отговори, които е пратил\на въпроси от комисията LIBE в Европейския парламент, имало още информация - по тези ипо всякакви други теми, поставени от евродепутатите. 

Темата с Борисов също бе зачекната от Антон Кутев по същество:

Аз съм един от хората, убедени, че върховенството на закона е ключовото за добруването на хората, затова подкрепям всяко усилие в тази посока. От тази гледна точка докладът казва, че сте свърши повече работа, отколкото преди. Но ние сме Народно събрание ...и като основен орган трябва да се занимаваме с процесите. Вие разполагате с пълна справка (по текущите проверки около Бойко Борисов - б.р.), ама аз не разполагам с никакъв резултат. Гражданите също. Проблем е, когато този въпрос, който засяга премиера, в продължение на 6 месеца е на ниво вие да имате справка, а ние нямаме резултат. Колко време ви трябва да установите истина ли са записите с Борисов? Казвате, че сте го разпитали. Не знам как сте го разпитали, но аз съм сигурен, че той знае кой го е записвал и снимал. Не може да разследвате 5 или 6 месеца, да нямате отговори и да твърдите, че вършите работа. Ето по тази логика хората викат "оставка". 

Кутев обясни, че въпросните случаи с премиера са заплаха срещу самия премиер, освен всичко друго, но резултат няма. 

На това Гешев отвърна: 

Колко време е необходимо за това разследване? Това е регламентирано от закона, решението се взема от конкретни магистрати, а не от главния прокурор. 

"Справедливост не се дава от прокуратурата, а от съда"

"Наказаелното правосъдие е около 10% от цялото правосъдие в страната. Ако приемем, че прокуратурата е виновна с цялостния проблем, означава ли това, че в останалите сфери всичко е идеално и няма проблеми?

"Надявам се вашият интерес да бъде фокусиран и върху другите институции - вътре и извън съдебната власт, които имат отношение към върховенството на закона"

"Справедливост не се дава от прокуратурата, а от съда. Не прокурорът освобождава предсрочно убиец на младеж, син на бивш депутат от БСП. Аз не мога да коментирам това решение, то е на българският съд." (очевидно става дума за австралиеца Джок Полфрийман, осъден и лежал в затвора за убийството на Андрей Монов, син на Христо Монов - б.р.)

Това бяха част от обобщенията на Иван Гешев във втората част на изложението му, като думите, че се надява Народното събрание да обръща внимание на останалите институции като най-висш орган в парламентарната държава бе и в първата му реч, още в началото й. Тогава заяви и, че "за мен е чест да представя доклада на прокуратурата,защото НС е най-висшият орган в една парламентарна република, прокуратутата е отчетна и нямаме търпение да представим докладите си. Имаме желание за диалог, защото ясно осъзнаваме, че това, което гражданите очакват от нас, може да бъде постигнати.о единствено с взаимодействие между властите в рамките на тяхната функционална компетентност" .

Гешев говори "по същество" - тоест с разрешение на наблюдаващ прокурор, и по разследванията срещу Васил Божков (без името), братя Бобокови и боклука, съветник и секретар на президента Румен Радев и т.н. 

Делата за "лице, което се укрива в Дубай"

Гешев съобщи, че по двете дела срещу хазартния бос Васил Божков (без да го назовава, а наричайки го лице, което се укрива в Дубай) се работи активно. Подчерта, че прокуратурата ще положи всички усилия неговата антична колекция да стане държавна, защото "тя е собственост на българския народ" - на база на подозренията, че е била незаконно изкопана от "българската земя". Това подозрение - на база на иззетите хиляди предмети, които били съхранявани по нерегламентиран начин, а на кутиите пишело - според главния прокурор - откъде са изкопани.

Гешев анонсира, че прокуратурата ще поиска независими експертизи на откритите предмети в Европа, не в България. Изчисли, че според него става дума за стойност на въпросните артефакти в милиарди.

Другото дело, свързвано с Дубай, е за "чисто криминална дейност на ОПГ, занимаваща се от 2012 г. и засяга убийства, опити за изнасилвания, изнасилвания, принуда", съобщи главният прокурор. Конкретно: "Предмет на разследване са убийствата на Йордан Динов, Манол Велев, опит на Алексей Петров и едно лице, което и да ви кажа името - на мен не ми говори нищо." (Манол Велев e жив, макар и в тежко състояние - б.р.)

Папки с тайни в кашони

Иван Гешев не пропусна да се похвали и с разследванията в президентския екип - на съветник и на секретар на Румен Радев. (Именно акцията в президентството бе един от поводите за проестите, които 99 дни вече искат неговата оставка и тази на Бойко Борисов)

По разследнането за "секретар по правните въпроси" (Пламен Узунов - б.р), Гешев обяви, че при претъсваванията на "Дондуков" 2 са открити "много неща", можел и да ги цитира. И започна да ги маркира: "писма на ДАР, от дирекция в МВР, от "Военна информация", протокори по разпити на свидетели, протоколи на окръжни съдилища...това е предмет на разследване от конкретен прокурор и екип от следователи в спецпрокуратурата". Обясни, че до претърсвания се стигнало, след като прокуратурата получавала разнопосочна информация при няколко последователни разпита. Затова решила да види "какво има в тая каса" (на Узунов - по подразбиране, б.р)

По едно от свързаните с "Дондуков" 2 разследвания пък били открити, у бивш служител на архивите на МВР били открити 5 кашона на документи - оргинали и копия с гриф по Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ). "Много от тях са с изтекъл срок, но за немалка част са в срок на класификация". Най-пресните били от 2013 г.

"В тези документи се съдържа информация за почти всички знакови политици след 1989 г. За почти всички криминални авторитети след 1989 г., за почти всички бизнесмени, има включително и оригинални документи, касаещи магистрати", заяви многозначително от трибуната на Народното събрание главният прокурор.. 

"Това бях длъжен да го кажа, за да знаете вие и обществото какво прави прокуратурата. А дали някой е виновен - ще реши само българският съд", добави. 

Говори и за това как прокуратурата първа поставила въпроса за чистата околна среда, изброявайки известното - акциите на прокуратурата и институциите по издирване на нерегламентирани отпадъци, в това число опасни. Това е по делото срещу братята Бобокови.

Гешев отчете и акциите срещу разпространение на наркотици, и пресечените телефонни измами, и акции срещу т.нар. битова престъпност, и тероризма в Сарафово, и разбитите фаблики за цигари, и някои присъди - повечето неокончателни, свързани с корупция. Дори каза, че повечето кметове и други служители, които се разследват, били от ГЕРБ. Това обясни математически - просто представителите на тази партия са най-много в различните институции. Спомена и низаконодателните си инициативи за промени в архаичния, според него, Наказателен кодекс, както и в НПК.

Обобщи, традиционно, че "митът за недосегаемия главен прокурор е политически". И каза, че не може да забрани на политиците да говорят. Но всички институции трябва да се уважават, а прокуратурата няма да става част от политическия процес. 

Колкото до корупцията - в доклада на ЕК за върховенството на закона има изследване на "Евробарометър". А то показвало, че е корупцията е общ проблем на страните в ЕС...

Въоръжени лица в парламента

В някакъв момент от дискусията депутатът от БСП Росен Малинов заяви от трибуната, че пред самата пленарна зала стоят няколко души с маски и въоръжени. Настоя да разбере какви са тези хора и защо са въоръжени в Народното събрание. Цвета Караянчева, която остана на поста си председател с гласуването, предхождащо Гешевия доклад, каза, че ще провери... Е, не провери или поне не даде информация.

Припомняме, че в сградата на Народното събрание (поне в предишната, а не в настоящата - Партийния дом, която е новият дом на депутатите), въоръжени хора, в това число и от НСО, която отговаря за пропускателния режим в сградата, като цяло не влизаха. Самият Гешев не ползва охрана от НСО, защото се отказа от нея. Ползва охрана от Бюрото за защита, което е на негово подчинение. Дали това са били лицата, забелязани от Малинов, така и не се разбра. Официално.