Еволюцията на пандемията от COVID-19 в Европа е много обезпокояваща, въпреки че ситуацията не е подобна на тази от март-април, предупреди днес европейският клон на Световната здравна организация, предаде Франс прес.

"Броят на случаите на ден нараства, хоспитализациите също. COVID е вече петата причина за смърт и прагът от 1000 смъртни случая на ден е достигнат", заяви директорът на европейския клон на СЗО Ханс Клюге.

"Но ако регистрираме две до три пъти повече случаи на зараза на ден в сравнение с пика през април, то ние наблюдаваме все още пет пъти по-малко смъртни случаи", добави той и изтъкна колко важни са новите мерки, които са взети в Европа, за да се забави предаването на вируса.

Така наречената "Зона Европа" на СЗО обхваща 53 страни, сред които и Русия и наброява 7,25 милиона случая на зараза и близо 250 000 смъртни случая, свързани с вируса.

Медиците в Чехия регистрираха през последното денонощие 9544 нови заразени с COVID-19 - максимален дневен ръст досега, съобщи днес здравното министерство, цитирано от ТАСС. С това общият брой на инфектираните в страната с население 10,7 милиона души от началото на пандемията достига 139 290.
Смъртните случаи до момента са общо 1172; вчерашната равносметка бе 1106. По брой на починалите от коронавируса на 100 000 души Чехия е на четвърто място в света.
Оздравелите досега пациенти са общо 60 901. Активните случаи са 77 217. В болници се лекуват 2678 заразени, включително 518 в тежко състояние. В страната са извършени 1 658 331 теста за COVID-19.

Чехия ще започне изграждане на обекти с капацитет за прием на пациенти с COVID-19 извън болниците, съобщиха днес представители на властите, цитирани от Ройтерс. 
Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек заяви пред държавната информационна агенция ЧТК, че армията ще започне в събота изграждането на съоръжение с 500 болнични легла на изложбени площи в Прага.
Премиерът Андрей Бабиш заяви пред журналисти, че е необходимо да се изгради допълнителен капацитет и че държавата ще закупи 4000 легла от производителя на болнични легла ЛИНЕТ (LINET).

"Нямаме време, изгледите не са добри. Тези числа са катастрофални", допълни Бабиш.

По-рано през седмицата чешките власти затвориха баровете, ресторантите и клубовете, а училищата преминаха на дистанционно обучение след налагането на нови мерки за възпиране на бързото разпространение на коронавируса.

През последното денонощие в Словакия са установени максимален брой заразени с новия коронавирус досега - 1929. Общият брой на инфектираните в страната с 5,5-милионно население от началото на пандемията е 24 225, информира днес здравното министерство, цитирано от ТАСС.

Починалите пациенти с COVID-19 са 71, включително 5 през последните 24 часа. Оздравелите са 6926. Тествани са общо 580 235 жители на Словакия.

Нидерландия регистрира нов рекорд с над 7500 заразени с коронавируса за денонощие, сочат оповестени днес данни на Националния институт за обществено здраве, цитирани от Ройтерс.

Потвърденият брой нови случаи е 7791. Това става в деня, когато правителството обяви въвеждането на частична карантина, опитвайки се да намали темпа на разпространението на вируса. Нидерландия е една от най-тежко засегнатите в Европа страни от втората вълна на COVID-19.

Коронавирусните инфекции отново рязко се увеличават в северната италианска област Ломбардия, подновявайки натиска върху болниците и здравните работници, пише днес Асошиейтед прес.

В болницата "Сан Паоло" в Милано в края на миналата седмица отново беше отворено отделение за пациенти с COVID-19, оборудвано с апарати за дишане - признак, че градът и област Ломбардия, в която се намира той, навлизат в нов извънреден етап от пандемията.

Месеци след като смекчи една от най-строгите карантини в света, Италия вчера регистрира най-големия си брой нови случаи - 7332, надминавайки предишното най-високо ниво от 6557 случая, отчетено по време на най-смъртоносния етап от разпространението на вируса през март.

Големият брой случаи напоследък отчасти се дължи на увеличаването на тестването, а много от хората, дали положителна проба, не проявяват симптоми.

Засега дневният брой смъртни случаи от COVID-19 в Италия остава доста под високото ниво през пролетта и се движи около 40 през последните дни. За сравнение в края на март за един ден бяха съобщени цели 969 смъртни случая.

В отговор на сегашното разпространение на вируса правителството на премиера Джузепе Конте затегна ограниченията в страната два пъти за една седмица. От днес на италианците е забранено да практикуват любителски групови спортове, баровете и ресторантите трябва да спазват полицейски час в полунощ и се забраняват частните празненства на обществени места. От миналата седмица маските са задължителни на открито.

Италия не е единствената европейска страна, в която има ново увеличение на потвърдените случаи на вируса. Френският президент Еманюел Макрон обяви вчера, че 18 милиона души, живеещи в девет региона на Франция, включително в Париж, ще трябва да спазват полицейски час от събота до 1 декември с цел да се ограничат новите заразявания.

Макрон също така отново въведе националното здравно извънредно положение, което приключи преди три месеца.

Франция има общо 798 000 потвърдени заразявания и почти 33 000 смъртни случая, а пациентите с COVID-19 заемат една трета от леглата в интензивните отделения в страната.

Този път Италия засега се представя по-добре от своите съседи. Случаите на коронавирус на всеки 100 000 жители се удвоиха през последните две седмици до почти 87 - доста по-ниско ниво в сравнение със страни като Белгия, Нидерландия, Франция, Испания и Великобритания, в които има между около 300 и 500 случая на 100 000 души. Тези страни също започнаха да налагат нови ограничения.а

Европейският парламент ще проведе следващата си сесия по видеоконферентна връзка като мярка срещу разпространението на коронавируса, обяви днес в туитър председателят на парламента Давид Сасоли.

Броят на смъртните случаи сред болни от COVID-19 в Русия нарасна през изтеклото денонощие с 286 - максимален дневен ръст от началото на пандемията, взела вече 23 491 жертви в страната. Това сочат публикувани днес официални данни, предаде ТАСС. Условната смъртност е 1,73 на сто.

От вчера насам руските медици са регистрирали 13 754 нови заразени с коронавируса. Инфектираните са вече общо 1 354 163, сочат данни на оперативния щаб за борба със заразата.

Оздравелите за денонощие са 8392, а от началото на пандемията - 1 048 097.

БТА