Ако Великобритания откаже след Брекзит достъпа до водите си на европейските рибари, ЕС ще отреже достъпа й до общия си енергиен пазар.

Предупреждението отправи днес от Брюксел френският президент Еманюел Макрон. Той говори след края на Европейския съвет.

Макрон бе видимо изнервен от думите на британския премиер Борис Джонсън, според когото ЕС не желае да преговаря сериозно за споразумение. Французинът първо се обърна към журналистка в отговор на неин въпрос за рибарството:

„Мисля, че сте жертва на отравяне, което не е хранително, но със сигурност е информационно. Застоят в нашите преговори не се дължи само на застоя ни по рибарството, което е тактическият аргумент на британците, а по всички въпроси.“

След това френският лидер припомни, че основни препятствия по преговорите остават още лоялната конкуренция и управлението.

„В случай на Брекзит без споразумение нашите рибари наистина няма да имат достъп до британските води. Но пък Обединеното кралство ще се лиши от достъп до европейската енергийна система. Това ще му струва над 1 милиард евро годишно. И това е лошо споразумение за него“, категоричен бе Макрон.