Още петима души бяха арестувани във връзка с обезглавяването на преподавател по история в парижко предградие. С това задържаните са общо девет, предаде Франс прес, като се позова на съдебни източници.

Сред петимата нови задържани са двама родители на ученик в училището, в което е работил убитият учител, както и хора от несемейния антураж на убиеца.

Преди това бяха задържани членове на семейството на убиеца - 17-годишният му брат, родителите и дядо му, допълва ТАСС, цитирана от БТА. За убиеца съдебни източници казват, че е на 18 години и е от чеченски произход. Роден е в Москва.

Полицията го застреля минути след покушението.

Френският прокурор по дела срещу тероризма съобщи, че разследва като терористичен акт нападението в Конфлан-Сент-Онорин, предградие северозападно от Париж.

Предполагаемият нападател бил забелязан от полицейски патрул, докато вървял с нож в ръка недалеч от мястото на нападението и бил застрелян, съобщи полицейски говорител.

Учителят показвал на учениците си в клас карикатури на пророка Мохамед. Според полицейски източник очевидци чули нападателя да вика "Аллах е велик". Полицейският говорител уточни, че тази информация се проверява.

В туитър на 9 октомври е качен пост, съдържащ твърдения, че учител по история в Конфлан-Сент-Онорин е показвал на учениците си в час карикатури на пророка Мохамед. Постът съдържал видеозапис на мъж, който разказва, че дъщеря му, мюсюлманка, е една от ученичките в класа и че била шокирана от действията на учителя.

През последните няколко години Франция преживя поредица от нападения, извършени от ислямски екстремисти. В края на миналия месец емигрант от Пакистан нападна с касапски сатър двама души пред бившата редакция на сатиричния седмичник "Шарли ебдо". На същото място преди пет години ислямистки бойци застреляха художници на изданието като отмъщение за това, че в него бяха публикувани карикатури на пророка Мохамед.