Десетки хиляди чилийци се събраха на централен площад в столицата Сантяго по повод годишнината от масови протести през 2019 г., при които загинаха над 30 души и бяха ранени хиляди, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Започналите вчера мирни демонстрации преминаха в грабежи и размирици с падането на нощта. Още в началото на деня хората започнаха да се събират в центъра на столицата и в други градове в страната, като с приближаването на вечерта се включваха все повече участници.

Много от тях носеха плакати и значки, призоваващи да се гласува с "да" на референдума за промяна на Конституцията, останала от диктатурата. Това беше едно от ключовите искания на протестиращите миналата година.

Първоначално демонстрациите бяха като цяло мирни, но по-късно се стигна до насилие, грабежи на супермаркети и сблъсъци в полицията из цялата столицата. На някои улици в столицата имаше горящи барикади и бяха хвърляни фойерверки.

В края на деня вътрешният министър Виктор Перес похвали предимно мирните демонстрации и порица хаоса, до който се стигна вечерта. Той призова чилийците да уредят разногласията си, като гласуват на референдума.

"Тези, които извършват тези насилствени действия, не искат чилийците да решат проблемите си по демократичен път", подчерта министърът пред медиите и обеща да накаже тези, които са преминали границата.

По-рано вчера гневна група хора освирка и заплаши кмет от Комунистическата партия. По-късно маскирани лица извършиха нападение със запалителни бомби срещу църква и сграда на полицията. Вандали нападнаха друга църква в Сантяго, като подпалиха купола й. Съседните улици се изпълниха с дим.

Повече от 15 метростанции бяха затворени временно заради размириците. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия в сблъсъците, много от участниците в които бяха маскирани.

Протестите миналата година започнаха на 18 октомври и продължиха до средата на декември. Участниците в тях призоваха за реформи на пенсионната и образователната система, както и на здравеопазването. Щетите и загубите се изчисляваха на милиарди долари, припомня Ройтерс.