В новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз след 2020 г. страните членки за първи път ще имат възможност сами да определят мерките, от които техните фермери имат нужда, а не да го прави Брюксел. Целта е всички заложени интервенции да отговарят в максимална степен на нуждите на земеделските производители, но и да защитят техните интереси.

Това заяви днес в онлайн брифинг за български журналисти евродепутатката Атидже Алиева-Вели от ДПС и либералнага група „Обнови Европа“ (ОЕ).

ОСП ще бъде дебатирана от Европарламента на започващата утре пленарна сесия.

„С цялата тази свобода обаче се появяват и много неизвестни, които притесняват земеделските стопани. Такъв е въпросът с екосхемите. Няма фермер от Финландия през Германия до България, който не е притеснен как ще се прилагат тези зелени мерки. В пакета, който ще подложим на гласуване тази седмица, е предвиден голям бюджет за консултиране на фермерите по зелените мерки“, каза Алиева-Вели.

Парите ще бъдат отпуснати за информираност по отношение на новите изисквания, така че всеки фермер да се подготви и да бъде готов за прилагането на новите условия.

Според българската евродепутатка идеята е чудесна, стига да бъде наистина пряко осъществима. Тя припомни, че едва преди десетина дни бе дадена яснота относно екосхемите. А дотогава преговорите са се развивали главно около идеята „задължително срещу доброволно“.

На 9 октомври Еврокомисията огласи 4 водещи екосхеми за регламента за стратегическите планове на ОСП. Те са агролесовъдство, агроекология, прецизно земеделие и водород. Всяка една от тези схеми съдържа по няколко възможни практики.

От изключително значение е да има дебат с всички заинтересовани страни при разработването на ехосхемите в земеделието, убедена е Атидже Алиева-Вели. Едновременно с това основа остават справедливите доходи за земеделците. Зелените практики са до 30 на сто от бюджета, заделен за съответната държава членка. Тези практики са задължителни за страните, но доброволни за земеделците. Техните усилия да опазват околната среда трябва да бъдат възнаградени. Алиева-Вели призова българските българските земеделци да участват в диалога при изработването на стратегическия план.

Бюджетът за ехосхемите ще може да се прехвърля и към други схеми, ако не бъде изразходен, каза още евродепутатката:

„Всички държави членки определят прилагането и стартирането на зелените мерки. Германското председателство предложи, ако останат средства и няма достатъчно интерес, този бюджет да бъде пренасочван към друг тип интервенции и инвестиции.“

К/ато една от най-важните теми, интересуващи фермерите ни, е тази за обвързаната подкрепа, продължи Алиева-Вели. В момента компромисът е тази подкрепа да е 10 на сто, плюс 2 на сто отгоре при протеинови култури.

„В момента нивата са 13+2 процента. Всички работим за запазването на тези нива, но компромисът, който се постигна, е този. Не беше лесно между предложенията обвързаната подкрепа да я няма и тя да бъде 18-20%. Но в крайна сметка е важно да бъде ефективно насочено фин подпомаг към секторите, които имат нужда“, заключи българската представителка в ЕП.

На дебатте ще бъде предложено изменение страните членки да определят сами секторите, които да подпомагат по обвързаната подкрепа.

Сред големите проблеми на Европа Атидже Алиева-Вели вижда факта, че владите фермери са едва 6 на сто, което за нея е твърде недостатъчно. 

„С реформата се надявам да виждам вске повече млади хора, които ще се занимават със земеделие. И да имат възможност за лесен достъп до земя, до улеснено финансиране на инвестициите. И не на последно място до добри условия за живот в селските райони“, заяви тя.

Една от темите, които най-силно разделят евродепутатите, е таванът на директните плащания. Постигнатият компромис е той да остане доброволен, всяка страна да решава какъв да бъде размерът му и дали да се прилага. Досега равното подпомагане според площите е довело до големи дисбаланси в различните сектори. И това не е само в България.

От изключителна важност е и подпомагането на дребните земеделски стопани. Алиева-Вели смята, че те трябва да бъдат изключени от сложните изисквания на зелените мерки и подпомагането им да става при облекчени условия.