Еврокомисията и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел представиха днес съвместно предложение за регламент на Съвета за санкции заради сериозни нарушения и злоупотреби с правата на човека по света.

Макар все още да няма официално название и да не е влязла в сила, мярката е известна отдавна като европейския „Закон Магнитски“. Той е еквивалент на едноименния американски закон, носещ името на руския адвокат Сергей Магнитски, Юристът уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара. Той бе арестуван и почина в затвора през 2009 г. при неизяснени обстоятелства. Смята се, че е бил изтезаван.

Наскоро Борел спомена за "Закон Навални" - на името на отровения руски опозиционер Алексей Навални.

Съвместното предложение за регламент е един от правните актове, изисквани от Съвета на ЕС, за да се пристъпи към създаването на новия хоризонтален режим на санкции.

След като влезе в сила, новият глобален режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека ще предостави на Съюза по-голяма гъвкавост на усилията срещу лицата, отговорни за сериозни нарушения и злоупотреби с тези правата по света, независимо къде се случват те или кой е отговорен за тях. Очаква се режимът да се състои от мерки като замразяване на активи и забрани за пътуване. По този начин за първи път Еврокомисията ще има възможност за упражняване на надзор върху прилагането на забраните за пътуване.

Новият режим няма да замени съществуващите географски режими на санкции, някои от които вече са насочени срещу нарушения и злоупотреби с правата на човека, например в Сирия, Беларус или Венецуела.

Предложението е в отговор на политическото споразумение, постигнато от министрите на външните работи на ЕС през декември 2019 г. за постигане на напредък по отношение на създаването на санкцзионен режим.

Предстои обсъждане на предложения регламент в Съвета на ЕС.

„Трябва да отстояваме правата на човека и основните свободи. Отдавна е необходим режим на ЕС за санкции, с който да се търси отговорност от лицата, отговорни за нарушения и злоупотреби с правата на човека“, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Според Борел бъдещият режим е възможност за Европа не само да отстоява своите ценности, но и да предприема действия.