И Швеция забрани днес оборудването на Huawei и ZTE да се ползва в 5G мрежите на страната, съобщи Engadget. Съществуващото оборудване трябва да бъде премахнато до 2025 г., реши телекомуникационният регулатор на страната. Това ще е част от лицензионните условия за предстоящия търг за 5G спектър в страната, който трябва да започне през следващия месец.

Все повече европейски държави слушат съвета на САЩ и ограничават употребата на хардуер на китайските компании. Според американците той може да бъде ползван за шпионаж от китайските комунисти.

Германия, Франция, Чехия, Дания, Естония, Латвия, Румъния, Полша и Великобритания наложиха или буквално забраниха дори такива, в които не назовават Huawei директно, но също блокират компанията. Извън Европа същото направиха Австралия, Япония и САЩ.

Не цяла Европа обаче подкрепя нарастващата забрана за китайските доставчици на оборудване. В края на миналата седмица Европейската конкурентна телекомуникационна асоциация (ECTA) заяви, че забраните трябва да се основават на "добре установени факти", а не само на "геополитически причини". Според тях забраната ще доведе до оскъпяване на новите мрежи и ще ги забави - нещо, което е факт и заради световната пандемия.

Очакват се реакциите на Китай към различните държави - в Швеция например те са азиатски партньор № 1 и различни китайски компании играят ключова роля в шведската икономика.