Командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров е с коронавирус. Това потвърдиха пред Клуб Z от военното министерство.

Диагнозата му обаче се оказа, че има и политически последици.

Ген. Петров, заедно с президента Румен Радев и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, бяха заедно на празника на ВВС на 16 октомври, петък. Към онзи момент генералът не е бил диагностициран. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов е под доброволна карантина до края на седмицата, въпреки че направеният му вече PCR тест е отрицателен. Чака се следващ тест. Това стана ясно днес.

Кадър от празника на ВВС на 16 октомври. Ген. Димитър Петров е вдясно от президента Румен Радев. Снимка БТА

Румен Радев от вчера сутринта е в Естония, където трябваше да е на тридневно посещение - до 21 октомври. В понеделник там той прие символичното домакинство на България на регионалната инициатива "Три морета" от прибалтийската страна. Срещна се с президента на Естония Керсти Калюлайд. 

Днес стана ясно, че визитата се прекратява преждевременно. От прессекретариата на президента съобщиха към 11,20 ч днес, че Радев и Калюлайд са провели телефонен разговор.

"Предвид състоялата се вчера среща между двамата в Талин в рамките на инициативата „Три морета“, на която са били обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и на инициативата за регионално партньорство, двамата взеха решение за отлагане на посещението на българския държавен глава в Естония, поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма", гласи съобщението.

Малко по-късно самата президентка на Естония обяви във фейсбук профила си, че останалата част от посещението на Румен Радев, въпреки успешния му старт, трябва да се отмени. Причината - българският държавен глава се е оказал контактен със заразен с коронавирус. 

"Срещата на върха на трите морски инициативи, които се проведоха вчера, може да се счита за успешна. Имахме време да поговорим много работни разговори с българския президент Румен Радев на място и Естония даде следващата среща на върха на България. За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 позитивен преди да пристигне в Естония. След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация да бъде изолирана в хотела. Затова държавният глава на България не е участвал във вчерашната вечеря. Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка."

Последва - на база на множество зададени въпроси, тъй като в първоначалното съобщение от президентството не става дума за проблем, свързан с коронавируса, ново писмо от прессекретариата на Румен Радев. То гласи:

"Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен."

Под "конткретния момент" видимо се има предвид този, в който президентът е бил заедно с ген. Петров на празника на ВВС. 

След кацането си обратно в България Румен Радев ще бъде поставен под карантина. Още на летището ще му бъде предложен PCR тест. Карантината ще важи до излизане на резултата от този тест, стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов тази вечер. 

По думите му мерките срещу разпространението на коронавирус важат за всички български граждани еднакво, в това число и за държавния глава. Според министъра президентът е бил уведомен от началника на отбраната ген. Емил Евтимов, че е бил контактен с ген. Петров. Последният се е почувствал зле в неделя - 18 октомври, според проф. Ангелов. Началникът на РЗИ-София е бил уведомен днес, че държавният глава е бил контактен с диагностициран с коронавирус пациент. Това, което не е категорично ясно до момента е кога Радев е разбрал за положителната проба на началника на ВВС - преди или след заминаването си.

За екипажа и хората, които пътуваха с Радев до Талин - също на летището ще им бъде предложено да си направят тест, а ако в бъдеще почувстват неразположение и симптоми - ще трябва да уведомят личния си лекар или РЗИ - както изискват правилата за всички.

Малко прези 18,30 ч Радев кацна на летище София. Радев говори пред медиите на място, показа и отрицателен тест от лаборатория в Талин.

Припомняме, че повечето държавни глави на страните от инициативата "Три морета" участваха в срещата в понеделник виртуално. На място бяха само президентите на Естония - кано домакин, на българия - като нов домакин на формата, и на Полша.