Генералният директор на БНР Андон Балтаков е депозирал оставката си в сряда сутринта в Съвета за електронни медии. Това съобщи самият той в интервю за БНР. От думите му стана известно, че не е съгласен с внесените от Министерството на културата промени в Закона за радиото и телевизията. Те предвиждат как ще се управляват БНР и БНТ, какъв ще е мандатът на управителните им съвети и как ще отчитат парите си двете обществени медии публично пред Съвета за електронни медии (СЕМ) и Сметната палата за всяка изминала година.

В ефира на националното радио Балтаков заяви, че настоява за оставката на министъра на културата Боил Банов. Според него културното министерство е подменило предложенията на работната група, работила по измененията за закона. Ако министърът не се оттегли, то Балтаков е поискал от СЕМ да бъде освободен от поста от 1 ноември.

"Има пиари, с тях се свържете" - коментира лаконично пред Клуб Z министър Банов.

"Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", каза Балтаков пред БНР.

Генералният директор на БНР заяви, че представеното от министъра на културата Боил Банов, с чийто доклад законопроектът бе изнесен за обществено обсъждане, е манипулативно и невярно.

"Знаете ли кое е най-ужасното, което показва изключителната наглост и арогантност на тези, които са написали този доклад – Боил Банов и неговия екип? Те са взели от моето мотивационно писмо параграфи, в което аз съм мотивирал друг законопроект за радиото и телевизията и са ги сложили, че едва ли не аз подкрепям този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио", коментира той.

Балтаков смята, че в проекта липсва уредба за това как ще се управляват двете медии и какъв ще е мандатът на управителните им съвети. 

"В БНР подкрепихме друг законопроект, в който имаше членове, които лично съм мотивирал и които касаят управлението на обществените медии. Бяхме поставили много ясни позиции как генералният директор ще работи с управителните съвети. Ако аз си доизкарам мандата, след две години трябва да посоча нови членове на управителния съвет, с които на практика ще трябва да работи следващият генерален директор, а не аз", заяви Балтаков.

И продължи:

"Това, което изключително ме възмути, е фактът, че се твърди, че БНР подкрепя този законопроект. БНР подкрепи друг законопроект, който всъщност не е поставен за обсъждане пред обществото. Липсват членове от закона, върху който ние сме работили - поне 7 или 8 члена, които ние лично сме поставили и аргументирали, аз лично съм мотивирал тяхното присъствие, които касаят управлението на обществените медии."

"Липсва начинът, по който ще се управлява. В този закон ние бяхме поставили много ясни позиции. Не може да има една обществена мисия и един нов начин на финансиране и те да бъдат управлявани или организирани по стар начин. Става въпрос за начина, по който е отговорен генералният директор, за начина, по който се формират управителните съвети."

Пред Клуб Z Бетина Жотева, председател на СЕМ, заяви, че се надява Балтаков да промени решението си. 

"Г-н Балтаков направи много за радиото. Разбирам защо е огорчен", коментира тя.

Това е втората заявката на Андон Балтаков да подаде оставка в рамките на тази година. През юни Управителният съвет (УС) на БНР подаде сигнал до Специализираната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) срещу него. Поводът е договори за доставка на електроенергия за София и Благоевград, подписани от Балтаков без съгласието на Управителния съвет и неизпълнение на процедурите по обявяване на обществени поръчки. Копия на сигналите са пратени и до парламента и Съвета за електронни медии (СЕМ). 

 
Конфликтът между екипа на генералния директор и управителния съвет е още от първия ден на избирането на Балтаков в края на януари тази година. Той зае поста след като Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради безпрецедентното спиране на програма „Хоризонт“ за няколко часа и сигналите срещу него за натиск срещу журналисти в радиото.
 
По този казус прокуратурата започна проверка дали е имала цензура в БНР, която все още не е приключила, а в парламента бе сформирана анкетна комисия.