Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Учени от Япония доказаха, че маските осигуряват защита от заразяването с коронавирус по въздуха. Дори професионалната защита обаче не може напълно да елиминира риска от инфектиране, съобщи Ройтерс.

Експерти от Университета на Токио са изградили обезопасена камера и поставили в нея глави на манекени, които били обърнати една към друга.

Едната от главите, снабдена с пулверизатор, симулирала кашлица и изхвърляла частици коронавирус. Другата имитирала естественото дишане и имала съд за събиране на частиците, спускащи се по дихателните пътища.

При тестването с памучна маска приемането на вируса било с до 40 процента по-малко, отколкото при отсъствието ѝ. Маската N95, използвана от медицински специалисти, блокирала до 90 на сто от частиците. Но дори когато била закрепена с тиксо към манекена, малко количество от вируса се прокрадвало.

Учените са доказали също, че памучните и хирургическите маски блокират повече от 50 процента от вируса, когато са поставени на главата на кашлящия.

"Имаше синергичен ефект, когато и приемникът на вируси, и разпространителят носеха маски", пишат изследователите в проучването, публикувано в сряда.

Все повече нараства броят на здравните експерти, които смятат, че COVID-19 може да се разпространява заради това, че може да остане дълго време във въздуха. Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) преработиха своите насоки този месец, за да обяснят, че патогенът може да се задържи във въздуха с часове.

Друг екип от японски изследователи използва симулации на суперкомпютър, за да покаже, че влажността може да има значителен ефект върху въздушната дисперсия на вирусните частици.

Коментари

Магаданска академия на науките

Учени от Магаданската академия на науките доказаха, че трислойните маски осигуряват три пъти по-добра защита от еднослойните.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.