Проектът за републикански бюджет за 2021 г. продължава да бъде сериозно критикуван. Поредният финансов експерт, който се обяви против него, бе бившият финансов министър в правителството "Орешарски" и преподавател в УНСС Петър Чобанов, който тази сутрин гостува в студиото на бТВ. Липса на реформи, раздаване на пари на калпак, прекомерни разходи и дълг, както и никакво усещане за антикризисност. Такива са основните изводи на Чобанов за идеите на финансовото министерство. 

"Този бюджет ще ни вкара в дългова спирала. Това е едно раздаване на калпак, бюджет, създаден по линия на най-малкото съпротивление, всеки лев е мислен да се превърне в един глас на изборите", обяви той. 

Припомняме, че според проекта на ведомството на Кирил Ананиев правителството е заложило сериозни плащания, залага и дефицит за тази и следващата година от нечуваните досега 10 милиарда лева. Такъв е заложен и за 2022 г., и за 2023 г. Държавният дълг пък може да достигне невижданите от години почти 40 млрд. лв. според хоризонта на средносрочната бюджетна рамка.

Освен увеличаването на минималната пенсия на 300 лева от 1 януари (което ще обхване малко над 1 милион пенсионери, за останалите ще има актуализация по т.нар. швейцарско правило от 1 юли) кабинетът предвижда 30% увеличение на разходите за служителите в администрациите, които са били на първа линия в борбата с коронавируса, още 10 на сто "дежурно" увеличение на заплатите в администрацията, 17 на сто увеличение на учителските заплати и сериозно увеличаване на средствата в секторите "Здравеопазване" и "Образование" - съответно с над 580 милиона лева и близо 650 милиона лева. Кабинетът определя проектобюджета като антикризисен в условията на COVID-19.

Според Чобанов обаче така разписани разходите са огромни и могат единствено да генерират нови дългове през последните години. Специално припомни, че според последните данни от Bloomberg, ако България продължи да харчи по този начин, то ще й бъдат нужни между 4,5 и 7 млрд. лв. на година дългове, за да може да финансира плащанията си. 

Бившият финансов министър обаче обясни, че това не е единствено проблем на България, а и на Европа. Причината - огромната ликвидност на международните пазари, които са готови да финансират всички популистки мерки на правителствата. "Трудно някой ще направи необходимите реформи така", заключи той. 

"Целият подход е раздаване на калпак. 50-те лв. към пенсиите - добре, да ги подкрепим тези хора, но да говорим цялостно как изглежда пенсионният модел", препоръча Чобанов. 

И допълни - идеята да премахнем подоходния критерий за детските надбавки, но само за година, няма да проработи. 

"Когато гарантираш социални права, е много трудно да ги отменяш. Как ще го направи следващо правителство?"

Подобно мнение изрази вчера и друг бивш финансов министър - Николай Василев, който нарече бюджета "разхитителен" и поясни, че той е направен от хора, които "нямат намерение да управляват". 

Проблем е и фактът, че дори това не е окончателен вариант на бюджета, подчерта Чобанов. Според него е неибежно да се разпишат още разходи, като например за по-голямо увеличение на заплатите на служителите на МВР, които са на първа линия с битката с коронавируса. 

"Залагат се бомби за следващите управляващи, които няма да могат да се справят без други дългове", анализира Петър Чобанов.