Некадърни ли са служителите на НАП, или умишлено се подават актове, които те знаят, че няма как да бъдат приети в съда, и така правят възможно парите на хазартните играчи да си останат у тях? 

Това попита днес депутатът от БСП Румен Гечев финансовия министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Червеният народен представител попита Ананиев какво е събираемостта на публичните държавни вземания (дължимите такси) от хазартния бизнес за периода между 2015-а и 2019 г. 

От отговорите на финансовия министър стана ясно, че по последния и най-голям хазартен скандал - несъбраните почти 700 млн. лв. от държавни такси от компанията "Национална лотария" на Васил Божков, НАП е събрала "трохи" (по Гечев). Конкретно по тези дела агенцията е успяла да събере едва 8 млн. лв., и то през запори на движимо и недвижимо имущество и други обезпечителни мерки. 

Горният въпрос на Гечев обаче бе свързан с факта, който министърът пропусна да отбележи - преди десетина дни стана ясно, че запори за 300 млн. лв. срещу фирми на Божков паднаха в съда. Причините - "механичното и без каквото и да били доказателство налагане на актовете", пишеше в съдебното решение. 

Според Кирил Ананиев обаче вина в НАП няма. 

"Нито едното е вярно, нито другото. Не са некадърни колегите, нито материалите са с пропуски или неверни неща. Въпрос на съдебно производство е, така е решил Софийският градски съд, не мога обаче да обвинявам колегите си", поясни той. 

И припомни, че именно НАП отговаря за всички публични вземания, които крепят бюджета, и заяви, че именно заради работата на служителите в Агенцията бюджетът растял всяка година.