Българската държава има сравнително ограничени възможности да помогне на гражданите, които продължават да чакат своите обезщетения от фалита на застрахователната компания "Олимпик". Това стана ясно от отговорите на финансовия министър Кирил Ананиев на въпроси от страна на депутата от левицата Крум Зарков. 

Основните въпроси на Зарков бе какво са направили българските власти до момента и какви са отношенията между българския и кипърския гаранционен фонд. "Олимпик" е компания, регистрирана именно в Никозия. 

Ананиев обаче обясни, че в момента се води съдебно производство в кипърската столица, към което България няма как да има юридическо отношение. Единственото, което можело да се направи, е да се помага със събиране и разпространяване на информацията към заинтересованите лица. 

Споразумение между двата гаранционна фонда имало, но за да се улесни работата и прехвърлянето на средства, трябвало единен подход на ниво Европейски съюз. Такъв обаче все още няма, въпреки че догодина Европейската комисия щяла да представи законодателни промени, които засягат обезщетенията при фалити на застрахователи. 

В същото време България била уведомила всички европейски институции за своето положение, но при всички положения, за да бъде направена следващата крачка, ще трябва да се изчака краят на делото и неговият изход. 

"Олимпик" фалира през 2018 г. и с него затвориха и всички български клонове. Застрахованите в него българи бяха почти 200 000 души и повече от тях и до днес не са получили своите обезщетения по предяваните си претенции. Според компанията майка в Кипър обаче българският клон не е правил вноски върху застрахователните полици в гаранционния фонд на Кипър, което прави изплащането сложно. 

Срокът за подаване на заявления за претенции по кипърското законодателство изтече още през септември миналата година, но пък от Никозия дадоха възможност за удлъжено време, стига да бъде обосновано забавянето.