Новите мерки срещу коронавируса са закъснели и не бива да очакваме голям ефект от тях през идните седмици. Пандемията показа грешките в подготовката на медицински кадри у нас и в реформите на системата. Това каза в интервю за БНТ тази сутрин проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

"Къде бяха проверките септември, в началото на октомври? В България след дъжд, като се нахлупи качулката, се нахлупва много яко. Сега ще има страшни мерки за контрол... Къде беше контролът преди три седмици?"

"Казахме какво ще стане, ако не се носят маски на открито. Стана ли? Стана", добави той. "Най-лошото в нашата страна е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример... Вдигат си рейтинга, защото на хората им писна, и на мен ми е неприятна маската, дразни ме, задушава ме, но това са някои мерки, които бяха доста меки, и въпреки това щяха да помогнат да нямаме това рязко увеличаване".

"Това, което става, е онова, за което аз и мои колеги, добросъвестни лекари, сме предупреждавали", каза той. "Ако мерките са много строги, значи няма никакъв контрол, това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост, това е компенсацията. Така според мен не е най-доброто. Ако през септември и октомври бяхме носили маските - казахме какво ще стане, ако не се носят маски на закрито, и то стана".

Кантарджиев, който е член на Националния оперативен щеб, каза, че ако са били спазвани някои достатъчно меки мерки, България нямаше да стигне до днешното увеличение.

"Къде бяха мерките през септември и октомври? Не очаквайте, че като сложат маските навсякъде и като спрат плановите операции, ще се оправи всичко. След две седмици няма да бъдат по 1500, а ще бъдат по 1100 на ден", каза Кантарджиев.

Специалистът каза, че COVID-19 не е смъртоносен като едрата шарка, но трябва да се контролира, за да не се претоварват болниците.

"От пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво ужасно, страшно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък напливът в болниците и лабораториите и да може да върви и икономиката, и културният живот", коментира Кантарджиев. 

Недостигът на лекари и сестри сега там той обясни с "обърканото образование" на медицински кадри.

"За 30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите, объркахме образованието на средния медицински персонал. Нямаме нито достатъчно лекари, нито достатъчно сестри. Тези, които критикуват сега мерките, са голяма част от същите, които съсипваха медицинското образование тогава", смята проф. Кантарджиев.

Според него днес най-критично се изказват "тези, които провалиха медицинското образование и докараха до просешка тояга" професията на медиците.

"Тези диспропорции в нашето здравеопазване, в нашето болнично здравеопазване са колосални", заяви той. "Превърнахме си образованието в бизнес, здравеопазването - в бизнес, спорта - в бизнес. Аз съм немски възпитаник, употребявам немската дума гешефт. Народът ще ме разбере".

По думите му това, което може да се направи сега, е "всеки да пази себе си и близките си, за да опазим обществото" и да се спазва лична хигиена.