Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес френския си колега Еманюел Макрон в ислямофобия и му препоръча психотерапия. По-късно Франция в отговор отзова посланика си в Анкара, подчертавайки изострянето на отношенията между двете членки на НАТО.

"Какви проблеми има този човек на име Макрон с исляма и с мюсюлманите?", каза Ердоган, цитиран от ТАСС. "Какво можете да кажете за държавен глава, който показва неподходящо отношение към милиони хора в страната си, които изповядват различна религия? Макрон се нуждае от лечение на психични разстройства".

Ердоган говорѝ на митинг в град Кайзери, предаван от телевизия ТРТ.

"Думите на президента Ердоган са неприемливи", заяви Елисейският дворец, цитиран от РИА Новости. "Да се изпада в крайност и да се нагрубява не е начинът. Искаме от Ердоган да промени политическия курс, доколкото той е опасен от всички гледни точки. Ние не участваме в ненужни спорове и не приемаме оскърбления".

Турският президент, чиито политически корени са ислямистки, спомена и претърсванията на джамии в Германия, посочвайки, че всяка проява на враждебност към исляма е и проява на враждебност към страната му.

По думите му "подобни престъпления срещу мюсюлмани са доказателство за прехода на европейския фашизъм на ново ниво". 

Ердоган, чиято основна електорална база са религиозните, консервативни и нискообразовани турци от провинцията, не за първи път сипе остри нападки срещу Запада. Една от амбициите му във външната политика е да се наложи като закрилник на мюсюлманите и лидер в ислямския свят.

Този път поводът са енергичните мерки на френските власти срещу политическия ислям, след като радикализиран чеченски младеж обезглави учителя си по история, защото той беше показал на учениците карикатури на пророка Мохамед.

Мерките включиха и затварянето на джамия в Парижко предградие, от която са разпространявани съобщения, насаждащи омраза. 

Макрон по-рано остро критикува Турция заради военната ѝ намеса в Сирия и в Либия без консултация със съюзниците си в НАТО. Отношенията между двете държави се обтегнаха след конфронтацията на турски и френски бойни кораби край бреговете на Либия.