Тази седмица китайският техногигант Huawei представи най-новия си флагман - Mate 40. В Китай смартфонът вече е достъпен за предварителни поръчки в популярната платформа JD.com - и всички бройки до момента са били разпродадени за 28 секунди.

Не е ясно колко е точно стартовата партида, но е без съмнение, че Mate 40, Mate 40 Pro и Mate 40 Pro Plus са прекрасни смартфони на достъпна цена. 

Оборудван с основна 50-мегапикселова камера, и още три сензора - най-добрите на Huawei досега, новия им Kirin 9000E процесор, солидна батерия и прекрасен екран, Mate 40 е мечтата на много фенове на бранда и смартфоните въобще. И дори най-скъпият му модел няма да дойде на цената на един iPhone 12 Pro, например.

Лошата новина обаче е, че извън Китай новите устройства няма да се продават толкова добре. Причината е в липсата на приложенията на Google, които американската компания се наложи да ограничи заради санкциите на САЩ срещу Huawei.

Първоначално хакерите дружно заобиколиха проблема и много хора успешно инсталираха Play Store на новите си Huawei смартфони. Това само по себе си не е проблем, макар много да смятат, че Google ще направи процеса от много труден до невъзможен съвсем скоро.

Проблемът е в приложенията, които се налага активно да комуникират със сървърите на Google - като например картите Maps, клауд услугата Drive, и други. Те не могат да работят дори по заобиколни пътища.

Huawei работят усилено за своя магазин за приложения, но видно разработчиците не му обръщат особено внимание и той е пълен с общодостъпни приложения или второразредни апликации.

Това по всяка вероятност ще доведе до нисък успех на иначе прекрасния като хардуер и възможности смартфон. В добавка новият процесор Kirin 4000E, който би могъл да надмине дори емблематичния Snapdragon 865, вероятно ще е последният собствен чип на компанията. Санкциите от страна на САЩ по всяка вероятност ще блокират и производството им на собствени чипове - нещо, което ги отличаваше на пазара, подобно на iPhone.

Много е възможно Huawei Mate 40 да е последният флагман на компанията за Западния свят.