COVID отделението в "Пирогов" вече е изцяло запълнено, показа тази вечер БНТ.

За медицинския персонал там няма никакво съмнение, че това е нов пик на епидемията.

Екипът на националната телевизия заварил днес само една сестра и един лекар на смяна. А да поемат грижата за 50 пациенти е на ръба на техните възможности. 

Наложило се е Токсикологията да отстъпи сградата на COVID-пациентите, за да може да са изолирани. И трите етажа на сградата обаче са вече пълни с пациенти.

"Това са, както казах, три етажа болни - не е клиника, просто е пригодена за случая. Има болни дори в мазето", казва пред БНТ Йонко Йончев - специализант вътрешни болести.

Д-р Йончев е единственият дежурен лекар за трите етажа болни и определено не знае какво е почивка, посочват от телевизията. А когато току що изписва пациент, леглото му веднага заема друг.

И лекарят, и единствената сестра на смяна не са в обичайните предпазни облекла. Но и няма вече нужда - и двамата са били позитивни и имат имунитет. И не са единствените - голяма част от лекарите тук вече имат антитела, коментират от БНТ.

От телевизията посочват, че сестрата е ангажирана да зареди лекарствата и спринцовките за всички пациенти, което й отнема повече от два часа.

Видео може да видите по-долу: