Един от водещите проекти за ваксина срещу новия коронавирус - колаборация между Оксфордския университет и фармакологичния гигант AstraZeneca - е предизвикала стабилен имунен отговор и у по-възрастните, съобщи "Файненшъл таймс", цитирайки запознати с изследванията.

Основно притеснение по отношение на ваксините за COVID-19 е дали ще предизвика реакция и създаване на антитела от организма на ваксинирания. Когато се появи инфекция в тялото - независимо дали през рана на кожата или в белите дробове, където атакува вирусът SARS-Cov-2, то започва да произвежда антитела срещу нея

Ваксината предизвиква тялото да произведе този стабилен имунен отговор, без да го разболява. Стабилен означава и такъв, който е по-дълготраен - защото ваксина, която действа няколко дни или седмици, не би била много ефективна.

По принцип имунната система на по-възрастните хора реагира по-трудно както на вируса, така и на ваксините. Една от причините за второто е фактът, че повечето ваксини са направени за детски болести и основният ни опит е в тяхната разработка. Същевременно най-възрастните са в най-рисковата група на заразени с COVID-19.

Първа фаза на тестването - на 1000 души във Великобритания - започна през април и още през юли бе потвърден стабилен имунен отговор при здрави хора между 18 и 55 години. Сега е налице такъв и при по-възрастните. Предстоят обаче още тестове - на по-големи и разнообразни популации.

Учените подчертават, че докато не съберат достатъчно данни и те не бъдат детайлно анализирани, няма гаранции за безопасността и трайната ефективност на ваксината. В началото на септември разработката на ваксината бе спряна, след като пациент разви неврологични симптоми - единствен такъв случай.

Друг ключов елемент е дали данните от последната предстояща трета фаза на тестване ще убедят регулатора във Великобритания. 

Главният научен съветник на британското правителство Патрик Валънс заяви през миналата седмица, че макар търсенето на ваксина да върви добре, широкото й разпространение ще стане чак през пролетта на 2021 г.