Различни закони за порнографията важат по света, макар и много от тях просто да не се спазват. В последно време регулаторите в Германия са започнали да преследват порносайтове за неспазване на изискванията, а именно - да не се допускат лица под 18-годишна възраст.

Системите за потвърждаване на възрастта варират - от напълно безмисленото заявление, че си на 18 години - няма никакви последствия, ако излъжеш, до пращане на документ за самоличност - когато искаш да станеш шофьор на услуги, като Lyft и Uber например.

Държавният медиен регулатор в Германия сега счита за нужно да притисне порносайтовете - с блокиране от страна на интернет доставчиците като Vodafone и Deutsche Telekom. Това означава, че средностатистическият германец просто няма да може да отвори адреса на порносайта директно през браузъра.

Подобна мярка обаче се заобикаля изключително лесно. Един вариант е да се използва VPN, друг - прокси, и двата са методи за заобикаляне на ограничения от други държави. А най-лесното е просто да потърсите в Google конкретния IP адрес на сайта и да въведете това в адресния бар.

Далеч по-вероятно е един тийнейджър да знае или да научи за тези методи.