Млад ИТ специалист в Тирупур, Индия, е арестуван за разработката на приложение, което улеснява запазването на билети за влака, ключов и популярен метод за пътуване в страната, съобщи India Times.

С. Ювараджа създал приложението Super Taktal и неговата платена версия през 2016 г., когато множество подобни приложения стават популярни. Индийците не са особено доволни от сайта на местните железници и се възползват от всеки възможен начин да запазят билет другояче.

Според властите Ювараджа е нарушил закона, тъй като се е намесил в работата на държавна институция, без да е техен служител. Така прескачал системата на държавните железници и печелел пари незаконно. Множество индийски медии обявяват ИТ специалиста за мошеник, измамил хората, но не твърдят, че приложението не работи.

Защитниците на студента в Индия изтъкват, че приложението действително улеснява процеса, като попълва някои данни автоматично и много по-бързо от държавния софтуер. Според обвинението това давало предимство на ползващите приложението, други изтъкват, че улесняването в крайна сметка е довела до повече печалби за индийската железница.