Димитър Кенаров, Георги Господинов и Анджела Родел са част от гостите на виртуална литературна гала по случай 13-ия рожден ден на Фондация „Елизабет Костова“. Именувана „Hostility & Hospitality“ (Враждебност и гостоприемност) заради литературната и политическата ситуация, в която живеем, поредицата събития ще се проведе онлайн между 19 и 21 ноември.

Гала вечерите включват срещи и разговори с няколко родни и чуждестранни автори, които създават художествена литература и журналистика еднакво добре, преводачи, чиято работа пренася литература и идеи от по-малко популярните езици на „мейнстрийм“ език и обратното, отбелязват организаторите.

Откриващото събитие е насрочено за полунощ, 20 ноември, когато публиката ще може да слуша и гледа Димитър Кенаров и британския есеист и романист от индийски произход Рана Дасгупта. Кенаров е популярен у нас като поет, преводач и журналист. Негови работи са излизали в чужди издания като „Ню Йоркър“, „Ескуайър“, „Атлантик“, „Ню Йорк Таймс“ и др.

Българските читатели познават Дасгупта предимно като романист. У нас са превеждани книгите му „Соло“ и „Токио: Отменен“, и двете издадени от „Жанет 45“. „Капитал“, документален разказ за трансформацията на Ню Делхи, му носи наградата „Ришард Капушчински“.

На 21 ноември е насрочена онлайн среща с преводачката Анджела Родел и писателя Георги Господинов от 22 ч. Програмата продължава с музикално изпълнение на джаз музиканта Петър Славов и завършва с разговор с американската поетеса Линда Грегърсън и българската авторка Надежда Радулова, половин час преди полунощ.

Събитията са с платен вход. Цените на билетите започват от $25 (41 лв.) за студенти и пенсионери. Пропуските без намаление са на цени $35, $40 за две и $45 за три събития.

В следващите дни предстои обявяването на още детайли от програмата.

"Площад Славейков"