Финландската компания HMD Global в последните няколко години се бори да върне легендарните смартфони Nokia сред най-продаваните - както бяха през 2009 г., преди да дойде iPhone. 

Сега изследване на анализаторите на пазара Counterpoint Research показва първи успех  - смартфоните Nokia се считат за най-надеждните устройства, особено от бизнеса.

Новите Nokia са добре изработени, получават редовни актуализации на софтуера и защитата си и се харесват от корпоративния свят - повече от топ марките Samsung, Xiaomi, Huawei и други. На второ място по надеждност е и друга по-малко известна компания - OnePlus.

След провален опит да разработва смартфони заедно с Microsoft и операционната система Windows Mobile, която така и не успя да се конкурира с Android и iOS, Nokia смени напълно подхода си.

Вместо хващащи окото флагмани, от компанията разработиха солидна линия от бюджетни и средно висок клас устройства, които предлагат отлични хардуерни характеристики за цената си, редовна актуализация на софтуера и всичко нужно за базовия потребител. В добавка имат солиден брой устройства с по-лекия софтуер Android One.

Nokia се опита да направи и солиден флагман през 2019 г. в лицето на Nokia 9 PureView. Той впечатли с 5 камери на Zeiss на гърба, но разочарова с миналогодишен Snapdragon 845 и бавен софтуер за снимки и не успя да изпъкне сред впечатляващи устройства като Samsung S10, iPhone 11, Huawei P30 и други.

Добрата новина е, че Nokia най-после има ръст на печалбите и добра основа, от която да се развива оттук нататък.