Съединените щати ще бъдат готови да разположат ракети със среден и по-малък обсег в Европа, ако е необходимо, за да сдържат Русия. Това заяви в сряда помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О'Брайън, говорейки във Вашингтонския институт "Хъдсън", предаде ТАСС.

"Ще разположим същите ракети, ако е необходимо, в Европа, за да сдържаме Русия", каза той.

Съединените щати вярват, че ще могат да удължат договора за намаляване на стратегическите въоръжения СТАРТ-3 с Руската федерация за една година, ако е възможно да се разрешат въпроси за проверка на изпълнението на договора, каза още О'Брайън.

Съветникът по националната сигурност е говорил и за разполагане на американски хиперзвукови (по-бързи от звука) ракети в Европа в отговор на същите, които Русия демонстрира по-рано тази година.

"Излязохме от Договора за ракетите със среден и малък обсег, разработваме хиперзвукови оръжия, системи за доставка на балистични ракети", е казал още О'Брайън според РИА Новости. 

Договорът между СССР и САЩ за премахване на техните ракети със среден и по-малък обсег е подписан на 8 декември 1987 г. във Вашингтон  от тогавашния съветски лидер Михаил Горбачов и президента на САЩ Роналд Рейгън. Той влиза в сила на 1 юни 1988 г. и до прекратяването му на 2 август 2019 г. в резултат на едностранното оттегляне на Съединените щати от него е безсрочен.

САЩ се изтеглиха от него, позовавайки се на разполагането на нов тип ракета със среден обсег в европейската част на Русия. Москва отрича, че ракетата попада в категорията на забранените от договора оръжия. 

В понеделник руският президент Владимир Путин предложи Русия и САЩ да се споразумеят да не разполагат определени ракети с наземно базиране в Европа и да приемат мерки за взаимни проверки след прекратяването на действието на договора за ракетите със среден и малък обсег, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани на БТА.

Путин каза, че Русия е готова да не разполага в европейската част на своята територия спорните ракети "9М729", които САЩ смятат за нарушаващи договора, ако и НАТО предприеме съответни стъпки в тази насока.

Той предложи да се обмислят мерки за изграждане на взаимно доверие, като се позволи на Русия да извършва проверки на американските комплекси "Иджис Ашор" в бази на САЩ и НАТО в Европа, а САЩ да проверяват руските ракети "9М729" в обекти в Калининградска област.