България се е съгласила на компромис, който ще позволи на Северна Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС, твърди „Политико“.

Това се случило вчера в Брюксел, на редовната среща на постоянните представители на страните членки. И било споделено пред изданието от висш дипломат.

София ще признае македонския като един от официалните езици в страната и ще признае македонската идентичност. В замяна Скопие ще трябва да признае „историческата истина“ (кавичките са на „Политико“ - б.р.) такава, каквато е определена от София. Бившата югославска република ще признае, че има българска основа, върху която са създадени македонските идентичност и официален език.

На 21 октомври „Политико“ съобщи, че България ще блокира започването на преговори със Северна Македония на срещата на постоянните представители на същия ден в Брюксел. Изданието се позова на официален български документ, разпратен до правителствата на страните от ЕС. В него страната ни атакува антибългарската идеология на Скопие.

Премиерът Бойко Борисов незабавно отрече твърденията. И заяви, че „преговорите продължават – интензивни и ползотворни“.

Макар „Политико“ да не съобщава кога ще бъде официално обявен компромисът, това може да стане на 10 ноември, на Съвет "ОБщи въпроси" в Брюксел. Тогава се очаква да бъдат обявени преговорните рамки със Северна Македония и Албания.

• Публикацията на „Политико“ се базира на информация, дошла или от София, или от Скопие, коментираха за Клуб Z дипломатически източници. Такива компромиси са двустранен въпрос и се договарят между двете държави. Те нямат нищо общо с КОРЕПЕР 2 – Комитета на постоянните представители на ниво посланици.