Съдилищата да излязат във ваканция от 15 ноември до 31 декември 2020 г., а насрочените в този период дела в открито заседание да се отсрочат за нови дати не по-късно от 15 юли 2021 г.

Такава идея за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците, обмислят депутати, пише „Лекс“.

Както Клуб Z писа, на последното си заседание този вторник Съдийската колегия на ВСС не предприе нищо във връзка с втората вълна на пандемията. Въпреки че бе съобщено за лавинообразно нарастващи случаи на болни съдии и служители, нямаше внесени материали за обсъждане по темата.

А от думите на Георги Чолаков се разбра, че само във ВАС има 4-ма съдии с потвърден COVID-19.

Тестовете на все повече магистрати са положителни за коронавирус, като състоянието на някои е тежко, допълва днес правният сайт.

Според "Лекс" дали ще бъде внесено подобно предложение за промяна на закона за извънредното положение между първо и второ четене, ще стане ясно най-късно на 3 ноември, когато изтича срокът за това.

Както е известно, тази година съдебната ваканция, която по закон е от 15 юли до 1 септември, беше отменена заради извънредното положение, въведено на 13 март заради пандемията.

Според данни от съдилищата отлагането на ваканцията е имало положителен ефект, защото е позволило разглеждането на дела през лятото, когато заболеваемостта от COVID-19 беше ниска. Освен това периодът, в който се разглеждаха ограничен брой дела и се насрочваха малко заседания, беше използван от магистратите, за да изпишат актовете си. А на 13 май, когато извънредното положение беше отменено, нормалната работа на съдилищата беше възобновена.

Според чл. 329 от Закона за съдебната власт през съдебната ваканция се гледат само следните дела: наказателните, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност; за осиновяване на дете; по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец; други дела по преценка на административния ръководител на съда или прокуратурата или на министъра на правосъдието, пише още специализираният сайт.