Големият британски киноактьор Шон Конъри почина на 90 години, предаде Би Би Си.

Шотландецът беше известен най-вече с героя си Джеймс Бонд, като първи представи ролята на големия екран и се появи в седем от шпионските трилъри.

Актьорската му кариера обхваща десетилетия и многото му награди включват "Оскар", две награди на БАФТА (на Британската асоциация за филмово и театрално изкуство) и три "Златни глобуса".

Другите филми на сър Конъри включват „Ловът за Червения октомври“, „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ и „Скалата“.

Би Би Си отбелязва, че в мнозинството от анкетите той е бил посочван като най-добрия актьор, който е играл Агент 007.

"Оскар"-а получава  през 1988 г., когато е обявен за най-добър актьор в поддържаща роля за превъплъщението му в ирландско ченге в „Недосегаемите“.

Актьорът показва "Оскар"-а спечелен за най-добра поддържаща роля в "Недосегаемите" през 1988 г. 

Шон Конъри, когото кралицата беше удостоила с рицарско звание, през август отпразнува своя 90-и рожден ден.

Конъри се е снимал в повече от 90 филма. Работил е с режисьори от ранга на Стивън Спилбърг, Сидни Лъмет, Брайан де Палма, Жан-Жак Ано. Ще бъде запомнен с класики като "Марни", "Убийство в Ориент експрес", "Шотландски боец", "Името на розата". 

Награден е с Ордена на Британската империя. През 1989 г., когато е на 59 години, сп. "Пийпъл" го избира за най-сексапилен мъж, а през 1999 г. - за най-сексапилен мъж на 20-и век.

Началото: бедност, флот, футбол, театър, мюзикъли и културизъм 

Томас Шон Конъри е роден в района на Фаунтънбридж в Единбург на 25 август 1930 г. Син е на фабричен работник католик и чистачка по домовете, която е протестантка.

Семейството на баща му емигрира от Ирландия през 19 век. Предците на майка му са били келтскоговорещи от остров Скай.

Младият Томи Конъри расте в бедност. Отгледан е в една стая в жилищна сграда с обща тоалетна и без топла вода.

Напуска училище на 13 години без квалификация и доставя мляко, полира ковчези и работи като зидар, преди да се присъедини към Кралския флот. Три години по-късно се уволнява заради язва на стомаха. Ръцете му вече са покрити с татуировки, които обявяват страстите му: „Шотландия завинаги“ и „Мама и татко“.

В Единбург той си спечелва репутацията на „здравеняк“, възпирайки шестима бандити, опитали се да го ограбят точно в стила на бъдещия му филмов герой Джеймс Бонд.

Изкарва прехраната си всякакви начини -  кара камион, работи като спасител или като модел в Единбургския колеж по изкуства. В свободното си време се занимава с културизъм.

Художникът Ричард Демарко описва младия Бонд като "твърде красив за думите, виртуален Адонис". Футболът е една от страстите му и "Манчестър юнайтед" му предлага договор за 25 лири стерлинги седмично, но той се отказва от футболната кариера като твърде краткотрайна в полза на допълнителната си тогава работа като театрален актьор. По-късно нарича това свое решение "една от моите по-интелигентни постъпки".

Състезава се в конкурса "Мистър Вселена" в Лондон през 1953 г., участва в мюзикъли. Американският актьор Робърт Хендерсън  го поощрява да се образова, давайки му да чете Ибсен, Шекспир и Бърнард Шоу, убеждава го да взема уроци по дикция. Първата му роля е на статист през 1954 г. и във второстепенна роля на гангстер в епизод на полицейска драма по Би Би Си.

Първата му водеща роля е на залязващ боксьор в продукцията на Би Би Си "Кървави пари". Тя е римейк на подобна драма под заглавие "Реквием за тежката категория" с главен изпълнител тогавашната холивудска звезда Джак Паланс. Когато той отказва да пътува до Лондон, съпругата на режисьора предлага Конъри: "Жените ще го харесат!" 

1964 г.: Вече е признат секс символ. 

Година по-късно той се снима заедно с Лана Търнър "В друг път, на друго място". Приятелят ѝ, мафиотът Джони Стомпанато, реагира ревниво на слуховете за флирт между двамата,  нахлува на снимачната площадка и вади пистолет. Шон го обезоръжава и поваля с голи ръце. 

"Името е Бонд, Джеймс Бонд"

И тогава идва ерата на Агент ОО7. Шон Конъри печели кастинга в конкуренция със знаменитости като Ричард Бъртън, Кари Грант, Рекс Харисън.

Първоначално авторът на литературната поредица Йън Флеминг е против него, но после признава, че е сгрешил. Изборът на продуцентите Къби Броколи и Хари Залцман се оказва правилният. 

Бонд изгражда собствен герой смесвайки безмилостност със сардонично остроумие, коментира Би Би Си. Някои от рецензиите са унищожителни, но обратно на критиците публиката е очарована. Екшън сцените, сексът и екзотичните места на действието се оказват печеливша формула. Първият филм "Доктор Но" се оказва такъв касов успех у дома и в чужбина, че дори тогавашният американски президент Джон Кенеди пожелава специална прожекция за себе си в Белия дом.

1964 г., снимки на "Златният пръст" с Шърли Итън. Печелившата формула е екшън, секс и екзотични сцени.

Следват нови епизоди през 1963, 1964, 1965 и 1967 г. Снимките са изтощителни, понякога- опасни. Веднъж го хвърлят в басейн с акули, от които го дели само плексигласова преграда. Когато една от тях успява да я пробие, Конъри прави най-бързото оттегляне в живота си. Постепенно той се уморява от ролята и се опасява, че става шаблонен. Броколи и Залцман успяват да го привлекат за още един филм от поредицата през 1971 г., като изпълняват условието му за хонорар от 1,25 милиона долара. С тях актьорът основава Шотландски международен образователен тръст, който подпомага кариерите на млади шотландски актьори и актриси.

1966 г.: на снимачната площадка на "Живееш само два пъти" в Япония.

След 007 

След като изгубва много пари в сделка със земя в Испания, Конъри е принуден да приеме ново участие в поредицата за Агент 007. В "Никога не казвай никога" героят му е поостарял и помъдрял, но въпреки това пак е твърд като камък.

Следва първата му награда на БАФТА за ролята на Уилям от Баскервил в "Името на розата" по едноименния роман на Умберто Еко. "Оскарът" идва с ролята на уморен от живота ирландски детектив в "Недосегаемите".

По време на снимките на "Името на розата през 1985 г.

В "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход" той играе бащата на героя на Харисън Форд, от когото е само 12 години по-възрастен. А в "Скалата" заедно с Никълъс Кейдж има напомняне за Джеймс Бонд, защото Конъри играе британски таен агент. Той отказва ролята на Гандалф във "Властелина на пръстените" през 2006 г., като казва, че е уморен и отегчен "от идиотите, които сега правят филми в Холивуд".

Със "Златен глобус" в Бевърли хилс, Калифорния през 1996 г.

Презирайки холивудския начин на живот, той предпочита да играе голф в именията си в Испания, Португалия и в Карибите. Има два брака и един син, актьора Джейсън Конъри. Лейбъристки правителства дълго бавят рицарското му звание заради подкрепата му за независимостта на Шотландия. То идва най-сетне през 2000 г.