Какво му трябва на човек в един модерен "умен" хладилник? Голям обем, вградена машина за лед, голям дисплей, последния стандарт Wi-Fi 6... а защо не и 5G?

Това е пазарният план на Viomi, дъщерна компания на китайския техногигант Xiaomi, който ще тестват с новия хладилник в каталога си - Viomi 21Face 5G IoT.

Смарт хладилникът може да се похвали с 520 литра обем и много ниски нива на работен шум - само 38dB.

На големия тъчскрийн човек може да гледа видеоклипове, да слуша музика, да чете рецепти. И всичко това със скорост на сваляне 1200 Mbps през Wi-Fi 6 и потенциално над 1 Gbps през 5G.

Дисплеят има и гласов асистент с изкуствен интелект и може да стане хъб за управление на други "умни" домакински уреди - особено тези на Viomi. В каталога на компанията влизат още 5G миялна машина и 5G газови котлони. Гласовият асистент работи и със звук, т.е. потенциално може да управлявате всички тези устройства, дори когато сте заети с готвене.

Тази концепция на свързани в Интернет домашни уреди - Internet of Things - тепърва навлиза на пазара, но според много специалисти ще бъде ключова в бъдещия "умен" дом. Дали наистина тези устройства се нуждаят от достъп до мобилна мрежа от пето поколение в добавка към безжичната мрежа от шесто - предстои да разберем. Новият хладилник ще се продава за под 750 долара.