Правителството работи върху нова мярка в подкрепа на бизнеса, съобщи министърката на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на БНТ днес.

"Това, което ние правим в момента, е да разработваме мерки заедно с колегите от ОП "Развитие на човешките ресурси". Имаме готовност за всички бизнеси, не само за заведенията, да предложим в рамките на следващите 2 до 3 седмици нова мярка, която да бъде с възможност да се плаща директно на работниците и служителите в затворени бизнеси", заяви тя.

Мярката ще позволява да се плаща два пъти минималното обезщетени за безработица на ден - т.е. 24 лв. за всеки работен ден, в който бизнесът е бил принудително затворен, обясни министърката.

Трябва вече да се мисли за подкрепа на лекарите от доболничната помощ и джипитата, коментира още Сачева. На първо място обаче трябва да се инвестира в медицинския персонал на първа линия на борбата с вируса.

 

"Само през ОП "Развитие на човешките ресурси", която минава през нашето министерство, досега 120 млн. лева са отделени за тези 1000 лева, които се дават на първа линия, а предстои да дадем и още 40 млн. лева. 145 млн. лева почти са отделени пък от оперативната програма в Министерство на регионалното развитие и благоустройството за техника и апаратура. Това, което още не сме направили и има нужда да бъде направено е да подсилим именно първичната помощ и да дадем повече средства на общопрактикуващите лекари", каза още социалната министърка.

Сачева за пореден път се възмути на критиките към проектобюджета на управляващите. И подчерта, подобно на премиера, че той е "следизборен", не предизборен.

"Бюджет с дефицит, но той е малък, на фона на останалите европейски държави. И все пак ние сме втори по най-нисък дефицит след Естония. Същото се отнася и за дълга. Ние все още не сме достигнали двуцифрените числа на дефицит и дългове, които имат много други държави, включително и безработицата все още се движим доста добре."

Нямало нищо популистко всяко семейство да получи детски надбавки, дори и по-заможните, смята министърката.