Министърката на труда и социалната политика Деница Сачева гостува в студиото на Нова днес, където коментира скандалното си интервю пред "Дойче веле" от миналата седмица. В него тя обясни, че протестиращите били полицаи и цели 80 служители на реда били в болница. Теза, която не може да бъде потвърдена от нито един официациален източник. 

Днес обаче Сачева обясни, че изказването й било неточно и се извини. Нямало 80 полицаи в болница, но министърката била предизвикана от водещия Тим Себастиян, който говорел така, "все едно по улиците на София се е леела кръв, че са бити, жени, деца и журналисти, а това не е вярно."

Припомняме обаче, че всъщност бити протестиращи имаше - видимо от многобройните видеоклипове, които хората качваха в социалните мрежи. Имаше и бити журналисти - като Димитър Кенаров и няколко негови колеги, включително и фоторепортер на Франс Прес. Пострадаха и няколко колеги от български медии, включително и репортер на Клуб Z. 

"Когато има действително пострадали полицаи, ние се държим така все едно не са хора", оправда се обаче Сачева. 

Не стана ясно как обаче се е стигнало до "неточността" с 80-те полицаи в болницата. 

Иначе - Сачева коментира и последните актуални политики на страната в областта на социалната политика. Така днес стана ясно, че властта ще поиска в новия бюджет да бъде включен текст, който да гарантира да няма подоходен тест и за помощта за деца от 1 до 8 клас. Това предложение идва само ден след като премиерът Бойко Борисов обяви официално, че детските надбавки ще се дават на всички деца, без оглед на доходите на родителите. ака семействата с едно дете ще получават 40 лв., семейства с две деца – 90 лв., а семейства с три деца – 135 лв. Освен това Сачева иска помощта за учениците до 8-ми клас да стане 300 лв., а не 250 както е сега. 

Ако и тази идея бъде приета, то тя ще струва на бюджета допълнителни 400 млн. лв. Това обаче не било предизборен ход, нито "купуване" на гласове, защото такива идеи управляващите имали още преди коронавирусната криза. 

"Не ми минава през ума, че чрез социалната политика могат да се купуват гласове, защото смятам, че това е неморално. Това, което ми минава през ума е, че ние трябва да направим това, което смятаме за справедливо и отговорно, а който го оценява и който смята, че ние работим в полза на държавата, е свободен да даде своя глас, както прецени", обясни тя. 

Що се отнася до пенсиите обаче - властта смята да приеме предложението на КНСБ ниските пенсии да се увеличат двойно повече от високите и така от първи юли вероятно ще има индексанция. 

„От 1 юли ще има индексация на пенсиите между 300 и 369 лева с 10%, а за пенсиите над 369 лева – 5%”