Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви пред бТВ, че компромиси със Северна Македония по отношение на българската история няма да минат в парламента. Каракачанов припомни, че рамковата позиция на България е приета единодушно от всички български партии. И намекна, че специално групата на "Обединени патриоти" ще гласува против копромиси с тази позиция.

Вицепремиерът заяви, че България има към Скопие едно-единствено изискване:

"Да не се индоктринира населението в антибългарски дух, да спре фалшификацията на българската история и антибългарското възпитание."

И припомни:

"България е единствената държава, която до ден днешен безкористно е помагала на Македония. България се отказа от амбиции, помогна финансово, с оръжие, дипломатически. Получаме обиди, уроци в учебниците, че ние, българите, сме турско татарско племе, окупатори, фашисти."

Според Каракачанов договорът за добросъседство е достатъчно добър. Проблемът е, че Северна Макеодния не го спазва.

"Оказа се, че в Скопие някой си въобразява, че за пореден път България от братски чувства и солидарност отново ще направи отстъпка. Те разчитат че някой ще натисне България и България ще се откаже", каза Каракачанов.

По повод македонската идентичност той заяви: 

"Да бъдат така добри да си я създават от момента, в  който тази доктрина е създадена, След 1944 г. тази доктрина бе наложена с огън и меч. Приятелството си е приятелството, братството си е братство. Едни политици смятат, че България може да бъде разигравана. Не искаме да спорим на Капалъ чарши, да се пазарим чий е Гоце Делчев."

Каракачанов обясни, че с договора за добросъседство Северна Македония е получила зелена светлина за НАТО.

"За влизането в ЕС ще трябва да си спазите договора", допълни той обръщайки се към политиците в Скопие. "Историята ни до 1944 г. е обща история на един народ, не на два народа. Имаме съвместна история с Османската империя, с Византия, с арменския народ. Това е една история на един народ. Рамковата позиция на България да бъде спазвана. Клякане на Скопие сега ще е равносилно на това утре да си създаваме проблеми. Да си имаме проблеми с македонски малцинства", каза още Каракачанов.

Той отрече да има натиск върху България по темата от Германия или САЩ.

"България ще си отстоява интереса. Договорите се подписват на официалните езици на двете страни. Утре може да стане (македонският език - б.р.) илирийски, под давление на албанците, или да го нарекат есперанто. То е едно балканско есперанто. Съветски думи, турски думи на основата на един западен български диалект. Има региони в България, в които говорят по-неразбираем диалект, отколкото в Скопие. Изборът дали ще са в ЕС е техен. Няма как с коминтерновско мислене и тропане по масата", каза Каракачанов.

Той припомни, че до решението на България дали да допусне Северна Македония за преговори с ЕС има още една седмица. Според него обаче за това време в позициите на Скопие няма да има промяна.

"Как ще мине това в парламента? Всички български партии са гласували единодушно рамковата позиция. Как ще бъде променена? Как ще гласуваме ние според вас", заяви Каракачанов.

Той разказа, че е бил 10 дни в карантина, след като бе в контакт с шефа на ВВС ген. Димитър Петров.

"Над 300 души са заразени в армията. Не само военни, но цивилни. Няколко висши офицери", съобщи Каракачанов, който е и военен министър.

Той заяви, че е нямало как да бъде отложено учението на полигона в с. Корен. На това учение се е оказало, че има само 23-ма души с положителна проба от 2500, което означавало, че е имало мерки и те са се спазвали.

"Армията има планирани учения. Едно учение не е като да ме поканите на купон. Готви се половин година, над 1,5 млн. лв. струваше това учение. Хората бяха на полигона много преди да дойде новата вълна с коронавируса. Взети са мерки още от февруари в армията. Можем да пропуснем да отидем на театър, на кино, на кръчма. Ако се наложи армията да действа, за да отразява противник, армията не може да каже - ние ще пропуснем да си изпълним задълженията. 18 години подобно учение не е правено. Не можем да спрем подготовката на армията, защото има някакъв вирус. Да, вирусът е сериозен. Представете си, че утре стане война", обясни Каракачанов. 

И допълни, че военните работят професия, която е много по-опасна от професиите на "всички тези, които стоят по кръчмите".

"Призовавам гражданите да се включат като доброволци, да подпомогат болничните заведения. Армията може да се включи с транспортни средства и полеви болници, не е дошло време. Преди това могат да се използват почивни бази, хотели", каза Каракачанов.

По въпроса с това, че не достига медицински персонал, министърът заяви, че ако правителството предложи лекарите, които се обучават у нас, задължитено да работят поне 10 години в България, то ще бъде критикувано.

"Държавата е похарчила милиони за обучение", изтъкна Каракачанов.

И допълни:

"Колко са доброволците? Хайде да спрем да критикуваме, да спрем само да сме недоволни. Ако чакаме пак някой от Европа или от Москва да ни свърши работа... Няма никой да ни свърши работа. Абсурдните теории за свят без граници в такава ситуация не работят.  Можем да разчитаме само на собствените си сили."

Каракачанов заяви, че българското небе в момента се охранява от българските ВВС с МиГ-29. Той повтори, че ще се купуват още самолети F-16, тъй като до момента сме купили 8, а една ескадрила се състои от 16 (купуването на още 8 машини е заложено в инвестиционния проект за превъоръжаване на ВВС, който бе приет от Народното събрание, като покупката на първите 8 изтребителя е част от него - б.р.). Купуването щяло да стане "може би слдващата, по-следващата година".

"Никой не взема кредити да купува самолети. Кредитите се вземат, за да решим проблема с доходите."

Това заяви Каракачанов по повод твърдения на БСП.