Бившият сътрудник на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън заяви днес, че ще подаде заявление за руско гражданство с идеята да запази и американското си. Съобщението направи самият той в туитър. 

Сноудън избяга от САЩ и получи убежище в Русия, след като през 2013 г. разкри поверителни документи за извършваното от американските служби електронно следене.

"След години на раздяла от нашите родители ние със съпругата ми не искаме да бъдем отделени от нашия син. Затова в тази епоха на пандемия и затворени граници ще кандидатстваме за двойно американско-руско гражданство", обяви Сноудън. 

В коментар към обявлението той добави: 

"Линдзи и аз оставаме американци, ще отглеждаме нашия син с ценностите на Америка, която обичаме - в това число свободата да изразява това, което мисли. И гледам към деня, когато ще мога да се върна в САЩ и цялото семейство ще се събере отново." 

 

 

Преди около месец Сноудън получи право на постоянно жителство в Русия. Ако получи и гражданство, той ще бъде защитен от предаване на САЩ или на която и да е друга държава, тъй като според конституцията на Русия това е забранено. Но Сноудън ще трябва да приеме и всички задължения и отговорности на руски гражданин.