Още 10 линейки за столичната Спешна помощ са осигурени от днес и с това екипите на дежурство стават от 25 на 35. В сряда се очаква подкрепление от още 17 автомобила. Те ще се насочат за случаите на повиквания за коронавирусни пациенти, ще има шофьор и парамедик.

Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов и на шефа на Спешната помощ Георги Гелев днес. На място бе и вътрешният министър Христо Терзийски. Още преди ден здравният министър обяви, че се търсят варианти за подпомагане на спешните медици в София, които изнемогват. Полицията осигури автомобили, а според министъра предстоят разговори и с частните линейки. 

От днес започват проверки и в държавните, и в частните лаборатории, които правят PCR тестове. Причината е, че невинаги въвеждат данните за положителните проби навреме, това създава пълен хаос в работата и на районните здравни инспекции, от които зависи да проследят и карантинират контактните лица, се разбра от думите на Ангелов.

"Съгласно договора, който лабораториите имат с министерството, до 9 ч. сутринта резултатите от направените тестове трябва да бъдат качени в системата. Натъкваме се на какви ли не примери - на качаване на резултати след ден, след два, след три. Голяма част на увеличените случаи утре ще се дължи на некачени резултати от лабораториите", посочи той.

Според него това е причината да се случва въвеждане на карантина със закъснение, понякога на пациенти, за които карантинният срок би следвало да изтича.

"Обясненията са много, причините са много, всички са изключително напрегнати и уморени, но могат да се назначат още хора. Държавата плаща много пари, ресурс има. Получават се парадокси с направа на тест в понеделник, качването на резултата в системата в сряда, в четвъртък, РЗИ се обажда след три-четири дни - примерно в понеделник, и в един момент, когато личният лекар трябва да издаде болничен, се оказва, че човекът е здрав, но предстои да бъде поставен под карантина", обясни министър Ангелов.

За проблемите с прием на болни в лечебните заведения в София министърът припомни, че е на поста от 24 юли, издал е заповед за разкриването на легла във всички лечебни заведения, но много от болниците не са я спазили.

"На територията на България има около 40 000 интензивни легла за активно лечение на пациенти с всички заболявания. В София разполагаме с 12 000 легла за активно лечение. 10% от тях са 1200 легла. До момента са разкрити 700 легла за активно лечение. Имаме още наличен свободен капацитет, който лечебните заведения още не са разкрили. Това е основният проблем, върху който сме се съсредоточили”, заяви Ангелов.

"Ако леглата бяха разкрити по начина, по който е разписано, нямаше да има проблем", добави той.

По думите му това е и една от причините линейки да не пристигат навреме при подадени сигнали - защото обикалят от болница на болница, за да бъде настанен пациентът, който в момента карат. Посочи още, че всеки пациент може да стигне до болница и със собствен транспорт и лекарите на място да преценят дали случаят е спешен или не. 

Понеже в социалните мрежи имало интерпретации, че е "размахал пръст" на българските лекари, Ангелов заяви: "Не, категорично. Напротив - моето уважение е към всички български лекари, аз съм един от тях." И допълни, че санкции ще търпят болничните лекари, а медицинските експерти не носят вина.

"Ще направя лично проверка в лечебните заведния", допълни отново той.

Към настоящия етап няма нужда от разкриване на полеви болници. За такива ще се мисли при над 40% заетост на леглата. 

На въпрос защо в разгара на коронакризата бе съобщено, че COVID леглата са около 7500, а аритметиката показва, че поне 4000 би следвало да са свободни, Ангелов посочи отново проблема с неразкритите в някои болници места за такива пациенти.