Холивудската звезда Джони Деп загуби тежко дело във Великобритания днес, след като съд в Лондон отхвърли иска му за клевета срещу местния в. "Сън". Изданието публикува статия през 2018 г., в която пита: "Как може Дж. К. Роулинг да е "истински щастлива" с кастинга на бияча на жени Джони Деп в новия филм "Фантастични зверове"?

Става дума за съпругата му Амбър Хърд, която след развода им през 2016 г. поиска и получи временна ограничителна заповед и обяви, че съпругът й използвал насилие срещу нея - вербално и физическо.

Бившата съпруга на Деп, актрисата Амбър Хърд. 

Деп признава за проблеми с алкохола и пристрастяването, но отрича да е упражнявал тормоз върху жена си. Днес съдия Андрю Никъл от британския Върховен съд реши, че в 12 от 14 инцидента, съобщени от Хърд, е имало нападения срещу нея, доказани според стандарта на гражданското право. Това означава, че твърдението е било вярно и изданието не оклеветило звездата от "Карибски пирати".

Великобритания е една от държавите, в които доказателствената тежест при клевета е върху ответника - в случая издателя на "Сън" "Нюз груп нюзпейпърс" и изпълнителния директор на вестника Дан Уътън. Те трябваше да докажат, че твърдението им е по същество точно.

Според съдия Никъл в много от случаите Деп видно е бил под тежко влияние на алкохола. Важно е да се отбележи, че по гражданско дело стандартът за доказателства е по-нисък, отколкото в наказателни дела - в един от случаите например има очевидец на кавга между двамата съпрузи, те влизат в каравана, Деп чупи предмети в нея - но освен свидетелството на самата Хърд няма налице други доказателства. Случаите, при които обаче е било напълно възможно Деп да е наранил Хърд, дори без да го осъзнава, са много.

"Стигнах до тези заключения, след като разгледах подробно 14-те инцидента, на които разчитат обвиняемите, както и общите съображения, които ищецът изложи, които също трябва да взема предвид", коментира съдията.

Той се аргументира и с имейл, пратен от Деп през 2016 г., в който той заявява: 

"Мога само да се надявам кармата да се задейства и да й отнеме живота...съжалявам, човек, но СЕГА аз няма да се спра пред нищо!"

Адвокатите на "Сън" коментират, че решението на съда е добра стъпка в защита на свободата на словото. Говорител на вестника пък коментира:

"Сън" води кампания за жертвите на домашно насилие повече от двадесет години. Жертвите на домашно насилие никога не трябва да бъдат заглушавани и ние благодарим на съдията за внимателното му обмисляне и на Амбър Хърд за смелостта да даде показания пред съда.“

Джони Деп ще обжалва решението на съда.

"Това решение е толкова извратено, колкото и объркващо", се посочва в изявлението, направено от британската адвокатска кантора "Шилингс", поела защитата на актьора. "Решението е толкова погрешно, че би било нелепо г-н Деп да не го обжалва", допълват адвокатите.

Припомняме, че по време на процеса свидетелства в полза на Деп дадоха бившите му партньорки Ванеса Паради и Уинона Райдър.